15:59 / 06.02.2021.

Autor: HRT

Sabo isključen iz SDP-a, raspuštena zagrebačka organizacija

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: HRT / HRT

Na Glavnom odboru SDP-a Željko Sabo izbačen je iz stranke sa 70 glasova "za", osam "protiv" i četiri suzdržana, a raspuštena je i zagrebačka stranačka organizacija.  

Željko Sabo

Željko Sabo

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Predsjedništvo stranke potkraj siječnja raspustilo je vukovarski ogranak zato što je gradska organizacija poduprla Sabu kao kandidata za gradonačelnika. Sabu je na čelnom mjestu vukovarskog SDP-a zamijenila Biljana Gaća.

Lugarić je izjavila nakon sastanka da je potvrđeno i raspuštanje zagrebačke stranačke organizacije, sa 65 glasova "za", 18 "protiv" i 10 suzdržanih. 

Predsjednik stranke Peđa Grbin kazao je zatim da je na Glavnom odboru na dnevnom redu bilo nekoliko odluka koje nisu bile lake za donijeti, ali su bile nužne. 

- Što se tiče raspuštanja vodstva SDP-a Grada Zagreba, znamo da stranačka organizacija u Zagrebu nije funkcionirala. Znamo da je u jednoj dobroj mjeri bila ogrezla u klijentelizam i oportunizam. Danas je Glavni odbor SDP-a tome rekao - dosta. Mi nismo ovu odluku donijeli kako bismo rušili, već kako bismo gradili novi i bolji SDP, kako bi mogli čista obraza i otvorena srca izaći pred građanke i građane Grada Zagreba i ponuditi im bolje rješenje za njihov grad. Ovo su izuzetno važni lokalni izbori. To su izbori gdje nakon 20 godina vladavini Milana Bandića, treba reći dosta. Klijentelizmu, nepotizmu i korupciji treba reći dosta. Zagreb treba osloboditi od hobotnice koja ga guši i omogućiti mu da prodiše srcima. Korupcija je jedan od najvećih problema u RH. SDP je bio i ostat će najveća brana takavoj korupciji u RH. Zato je na ovim izborima izuzetno važno da SDP izađe čist, kazao je Grbin.

Zatim je potvrdio da je Željko Sabo isključen iz stranke. Kaže da ta odluka nije usmjerena protiv njega osobno i naglašava da  je politička odgovornost daleko šira od kaznene.

- Ta odluka  je donijeta zato što se zalažemo za vrijednosti socijaldemokracije, a jedan od temelja toga je poštovanje prava i borba protiv korupcije. Ako želimo graditi Hrvatsku u kojoj "Kaj bi ti štel biti?" nije obrazac ponašanja, u kojoj župan i njegov zamjenik nemaju stanove koje skrivaju od očiju javnosti, ako želimo Hrvatsku u kojoj gradonačelnik ne tjera direktora komunalnog poduzeća da daje poslove HDZ-ovim donatorima, onda moramo krenuti od sebe. Mi u SDP-u imamo snage to učiniti. Želimo graditi bolju Hrvatsku, a prvi korak za to je građenje boljeg SDP-a. Zato je nažalost Glavni odbor bio prisiljen donijeti ovakvu odluku i kolegu Sabu smo isključili iz SDP-a. Međutim, kao i u slučaju Grada Zagreba, i u ovom slučaju radi se o građenju nečeg boljeg, nečeg novog, a to je društvo bez tolerancije na korupciju. To je slika Hrvatske kakvu mi u SDP-u želimo stavarati, istaknuo je Grbin. 

Odgovarajući na pitanja novinara o mogućoj kandidaturi Joška Klisovića kazao je da bi bio sretan da se to dogodi.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!