ZET: Od 20. veljače promjene u prometovanju tramvaja 5 i 7

15.02.2023.

12:30

Autor: I.B./Hina

Tramvaj

Tramvaj

Foto: Igor Kralj / Pixsell

ZET će od 20. veljače uvesti izmjene u prometovanju pojedinih tramvajskih linija radi povećanja prijevoznih kapaciteta, frekventnosti polazaka i poboljšanja protočnosti, pa će linija 5 ubuduće voziti na relaciji Prečko - Maksimir, a linija 7 na relaciji Savski most - Dubrava.

ZET je na svojim internetskim stranicama objavio da od ponedjeljka, 20. veljače, uvodi izmjene u prometovanju pojedinih tramvajskih linija nakon temeljite analize kroz operativno praćenje situacije na području cjelokupne mreže.

Radi bolje protočnosti prometa i smanjenja razdoblja čekanja za građane u velikom dijelu Zagreba, linija 5 ubuduće će prometovati na relaciji Prečko - Maksimir, a linija 7 na relaciji Savski most - Dubrava (zbog radova na Jadranskom mostu, linija 7 će privremeno prometovati na relaciji Arena Zagreb - Dubrava).

U ZET-u kažu kako će time linija 5 ostvarivati dnevno 16 dodatnih polazaka, a linija 7 dodatnih 18 polazaka, čime će se intenzivirati frekventnost polazaka te smanjiti vrijeme čekanja na stajalištima u dijelovima grada gdje je utvrđen povećani priljev putnika.

Također će se povećati prijevozni kapaciteti linije 5, na kojoj bilježe znatni porast broja putnika, posebice na dionici od okretišta Prečko do Savske ceste.

Dodatan razlog izmjena je rasterećenje okretišta u Dubravi i Dupcu, posebno jer je na okretištu Dubec otežan prihvat triju tramvajskih linija zbog njegove dimenzioniranosti.

- Ovim putem svakako će se utjecati i na bolju prometnu protočnost linija koje koriste okretišta Dubrava i Dubec jer će olakšati prihvat tramvaja na zaokretnice te time ubrzati proces ulaska i izlaska iz vozila, poručuje ZET.

Istovremeno, poboljšat će se protočnost na linijama 4 i 11, a usluga prijevoza na relaciji Dubrava - Dubec i dalje će biti intenzivna preko 7 dodatnih polazaka koje će linija 11 realizirati.

Tako će prosječan slijed polazaka tramvaja linija 4 i 11 s početno-krajnjeg stajališta biti manji od četiri minute. Ujedno, povećat će se prijevozni kapaciteti na liniji 11, koja ima najveću prometnu potražnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!