17:19 / 15.03.2021.

Autor: Borka Juras Slamić/Regionalni dnevnik/IMS/A.M/HRT/

Bez struje zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa

Bododol u općini Promina

Bododol u općini Promina

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

U uvjetima nedostojnim 21. stoljeća i dalje živi Žarko Krstanović. Prije tri godine vratio se u rodno selo Bobodol, u općini Promina. Kuća mu je srušena u Domovinskom ratu, pa danas živi u 15-ak četvornih metara uređenih donacijama. Nema struju, a prepreka za dobivanje priključka neriješeni su imovinsko-pravni odnosi.


Žarko Krstanović odrastao je u kući u Bobodolu. Sada je ta kuća ruševina iz Domovinskog rata. On pak živi u 15-ak četvornih metara obnovljenih donacijama. Uvjeti neprihvatljivi za 21. stoljeće.

- Jako, jako je loše. Nema struje, nema vode, objasnio je Žarko Krstanović HRT-ovoj novinarki Borki Juras Slamić.

Vratio se u rodno selo prije 3 godine. Obnovu kuće tek je zatražio, no bio bi sretan da barem struju dobije. Ima solarne panele, no oni nisu dovoljni. Nema hladnjak, bojler, ni perilicu rublja.

- Idem kod rođaka kad je u pitanju kupanje. Tu, dolje negdje 300 metara. Imam obvezu platiti struju koju potrošim. Ponekad perem ručno, ovdje iz bunara vadim vodu, objasnio je Žarko Krstanović.

Svi oko njega struju imaju. Tražio je priključak, ali ga nije dobio.

Iz HEP-a su odgovorili da - HEP provodi priključenje korisnika mreže na temelju važećih zakonskih i podzakonskih akata, što znači da podnošenje zahtjeva za priključenje na elektroenergetsku mrežu, uključujući i privremeno priključenje, nije moguće bez dokaza o vlasništvu, odnosno pravne osnove za posjed. 

Žarko Krstanović je nema. Rodna mu kuća nije uknjižena; pred njim je dug i skup proces, a on novca nema.

- U pravnom smislu on je stvarno u teškoj situaciji da ovo riješi sam. I financijski i pravno on vrlo teško može izvući do kraja tu priču, kazao je Jovica Krstanović iz Srpskog narodnog vijeća (SNV).

- Pretpostavljam da bi to trebalo biti elementarno pravo - na sunce, zrak, hranu, vodu, mislim u ovom slučaju na struju. Zamislite vi sad situaciju, potomci Nikole Tesle nemaju struju, kazao je Žarko Krstanović.

Tesli bi to sasvim sigurno bilo nezamislivo.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!