17:29 / 15.09.2021.

Autor: HRT/A.P.C.

Zlostavljaču djeteta smanjena kazna

Preuda visokog kaznenog suda

Preuda visokog kaznenog suda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Visoki kazneni sud smanjio je s 14 na 11 godina zatvorsku kaznu očuhu osuđenom za seksualno zlostavljanje pastorke, zaključivši da je dubrovački Županijski sud precijenio otegotne, a podcijenio olakotne okolnosti, u koje nije računao sudjelovanje u Domovinskom ratu.

Prizivni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženiku kao olakotne okolnosti dosadašnju neosuđivanost, priznanje većine optužbi, izraženo žaljenje i kajanje te kako je pravilno otegotnim cijenjena optuženikova upornost i odlučnost u protupravnom postupanju.

'

- Međutim, okolnosti da je djetetu nanosio fizičku i psihičku bol te da je dijete s njim živjelo u zajedničkom kućanstvu obilježje su težeg oblika kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina. Te okolnosti ne smiju se dvostruko vrednovati, kroz kaznu i kroz ocjenu otegotnih okolnosti. Upravo te okolnosti određuju da je riječ o težem obliku kaznenog djela za koje je i propisana teža sankcija i za koje je i osuđen'', nadodao je Visoki kazneni sud. 


U obrazloženju, prizivni sud navodi da "u pravu je optuženik kada tvrdi da je prvostupanjski sud prilikom odmjeravanja kazne precijenio značaj otegotnih, a podcijenio značaj olakotnih okolnosti te propustio optuženiku cijeniti kao olakotnu okolnost činjenicu da je sudjelovao u Domovinskom ratu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!