Stari i bolesni na meti prevaranata

04.10.2022.

19:45

Autor: Lucija Judnić/Mirta Milas/Silvio Stilinović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zlouporaba ugovora o dosmrtnom uzdržavanju

Zlouporaba ugovora o dosmrtnom uzdržavanju

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U prosjeku se godišnje na području zagrebačke policijske uprave evidentira oko 550 kaznenih djela prevare. Od toga je čak 15 posto prijevara na račun starijih osoba, a najčešće se radi o zlouporabi ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Nerijetko sami, bolesni, i nepokretni - stariji si pokušavaju pomoći i na taj način ne znajući upadaju u zamku i ostaju bez imovine.

Da ne bi bila na teret obitelji, starija i gotovo nepokretna žena plaćala je njegovateljicu koja ju je na kraju iskoristila. Bolesna žena ostala je bez stana i, nažalost, nije jedina.

Iz mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela upozoravaju: stariji se nemaju komu obratiti, a kada to i učine, bude prekasno, ugovor je tada već potpisan i stan oduzet.

- Najčešće osobe se javljaju u fazi kada je ugovor već potpisan i kada nisu zadovoljni jer pružatelj uzdržavanja ne ispunjava obveze preuzete ugovorom. Tada ih mi moramo uputiti na odvjetnike koji bi ih zastupali u eventualnim sudskim procesima, kaže Anja Ostopanj, pravna savjetnica Informativno Pravnog Centra Slavonski Brod.

Iz ministarstva poručuju - Ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju omogućen je veći stupanj pravne zaštite ugovornih strana.

Godišnje ih se potpiše oko 7 i pol tisuća, a kod ovjere, ovlaštena osoba mora ugovarateljima pročitati ugovor i upozoriti ih na njegove posljedice.

"Za valjanost ovog ugovora propisana je posebno stroga forma u svrhu zaštite ugovornih strana koja osim pisanog oblika ugovora za sklapanje valjanog ugovora zahtijeva i sudjelovanje suda ili javnog bilježnika te je posljedica njezina nepoštovanja ništetnost ugovora", stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave.

A da poništavanje ugovora treba ubrzati kao i parnične postupke, misli pučka pravobraniteljica i upozorava - treba postojati i javni registar osoba koje se brinu o starijima.

- Definiraju se kao hitni kao žurni slično kao oni vezani za radne odnose upravo zato što je riječ o iznimno osjetljivoj populaciji koja ne može dugo čekati na raskid ugovora jer se inače dogodi da ljudi umru bez skrbi i da umru čekajući, rekla je Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica.

Dodatnoj zaštiti trebalo bi pridonijeti i redefiniranje zakonskog okvira, koje bi se trebalo provesti uskoro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!