13:33 / 04.11.2021.

Autor: HRT

Znanstveni savjet: Nužno prilagođavati opseg mjera kako bi se spriječio daljnji veliki rast

Četvrti val pandemije

Četvrti val pandemije

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Hrvatska je suočena s četvrtim valom pandemije COVID-a, a dočekuje ga s relativno niskim stupnjem procijepljenosti stanovništva u odnosu na druge države Europske Unije, priopćili su članovi Znanstvenog savjeta Vlade. 

U ovom valu dominira delta-soj virusa, koji je znatno zarazniji od sojeva u prethodna tri vala, a i malo opasniji za sve dobne skupine. Svaki porast broja slučajeva iz tjedna u tjedan znak je da protuepidemijske mjere koje su na snazi ne djeluju dovoljno i da je nužno prilagođavati njihov opseg kako bi se spriječio daljnji veliki rast, ističu.

- Brojne su države u svijetu svojim primjerima pokazale da je moguće zaštititi živote stanovnika i čuvati zdravstveni sustav. To se postiže upravljanjem krizom, povjerenjem u struku i jedinstvom cijelog društva u razumijevanju situacije, cijepljenjem što većeg udjela svog stanovništva, te pravodobnim uvođenjem niza raspoloživih protuepidemijskih mjera, dodaju.

U Hrvatskoj se ta stečena iskustva ne primjenjuju u dovoljnoj mjeri, a dezinformacije koje šire nestručne osobe i koje sustavno podcjenjuju ozbiljnost ove pandemije i dalje su glavni izvor informiranja za velik broj građana, navode.


- Zbog toga će Hrvatska tijekom idućih tjedana bilježiti vrlo velik broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih i postat će jedna od država svijeta koje su najteže pogođene pandemijom. Pozivamo građane da se informiraju od stručnih ljudi i pridržavaju se mjera koje mogu spriječiti širenje ove zarazne bolesti, a necijepljene da se cijepe i time pomognu smanjenju opterećenja za zdravstveni sustav, koji se sada nalazi u izuzetno teškoj situaciji, stoji u priopćenju kojeg potpisuju prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, akademik Nenad Ban, dr. sc. Petra Klepac, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić i akademik Igor Rudan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!