Direktor Hrvatskih voda: Idućih dva do tri dana su nam presudni

19.05.2023.

11:23

Autor: B.A./HRT/Hina

Zoran Đuroković

Zoran Đuroković

Foto: HTV / HRT

- Idućih dva do tri dana su nam presudni i traže iznimne mjere budnosti, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković danas na sjednici Vlade govoreći o poplavama s kojima se posljednjih dana bore dijelovi Hrvatske. Dok vodostaji rijeka koji su prethodnih dana uzrokovale poplave opadaju u Otočcu, Gračacu i u Hrvatskoj Kostajnici, očekuje se rast vodostaja u Petrinji, istaknuo je.

Đuroković je rekao da je rijeka Otuča u Gračacu opala za jedan i pol metar, dok je Zrmanja u Obrovcu opala za jedan metar, te su se stvorili uvjeti za mjere sanacije od šteta.


Rekao je kako smatra da je naš sustav obrane od poplava dobro postavljen.


- On se oslanja i na tradiciju upravljanja prethodnih generacija gdje imamo velike prirodne retencije i gdje smo u ovom trenutku više od 500 milijuna kubnih metara vode uskladištili privremeno, koje ne prijete nasipima, ali olakšavaju i povećavaju stupanj sigurnosti da ćemo uspješno na većem broju provesti mjere obrane od poplava s minimiziranim štetama, rekao je Đuroković.


Istaknuo je i kako je u Kostajnici vodostaj opao više od pola metra, ukinute su mjere izvanrednog stanja te prestaje potreba za nazočnošću pripadnika HV-a. Dodao je kako očekuju da će tijekom današnjeg dana i Korana i Kupa opasti do jednog metra, čime će se također stvoriti uvjeti za ukidanje izvanrednog stanja i prestanak potrebe korištenja HV-a. Time se omogućuje preusmjeravanje na petrinjsko, sisačko i jasenovačko područje.


Osvrnuo se i na popuštanje privremeno izgrađenog nasipa u sisačkom Galdovu, istaknuvši da je on podignut 2021. godine, ali da zbog tadašnje situacije nije provedeno ispitivanje tla na trasi.


- Bile su rasjedne pukotine dubine tri do četiri metra, pao je i snijeg kad smo georadarom ispitivali područja, ali nismo u tim trenucima mogli ispitati trase na kojima smo slagali privremeni sustav nasipa. Iz tog razloga došli smo baš na područje gdje su bile velike količine pješčanog materijala ispod površine, u zonu likvefakcije, i riječ je bila o jednom dijelu nestabilnog podložnog tla. Došlo je do hidrauličkog sloma tla, podvira, slijeganja dijela barijera i ulaska voda u to ograničeno područje gdje se nalazilo nekoliko udruga, rekao je Đuroković.

Na 10 ili manje cm od povijesnih rekorda


Naveo je i kako je vodostaj Kupe u Farkašiću kod Petrinje, koji je mjerodavan za obranu od poplava na petrinjskog području, 976 cm.


- Prognostički modeli govore da će biti do ili oko 980, a povijesni maksimum je 988. Znači, tu smo zapravo na 10 ili manje cm od povijesnih rekorda, rekao je Đuroković, ističući i kako su nasipi na tom području bili stradali.

- Imamo kombinaciju ekstremnih vodostaja i drugog u povijesti zabilježenog vodenog vala koji će pritiskati te nasipe, rekao je.


- Idućih dva do tri dana su nam presudni i traže iznimne mjere budnosti, poručio je Đuroković.


- U ovim danima ne očekuju se veće količine oborina, što je dobro, rekao je, dodajući kako one, ako budu manje, neće utjecati na veće rijeke, na vodostaje Kupe, Save i Une.


- Mogu negdje izazvati lokalne bujice, ali ne više od toga. Ključno nam je izdržati ovih nekoliko dana, dodao je.


- Vjerujemo u uspjeh, da će sve biti u redu, zaključio je Đuroković.

Važnost trajne zaštite od poplava

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je da su aktivirani svi stožeri Civilne zaštite ugroženih županija i jedinica lokalne samouprave te da se redovito održavaju sjednice stožera radi koordiniranja aktivnosti.


- Uspostavljena je odlična koordinacija između lokalnih, regionalnih i nacionalnog stožera Civilne zaštite. Na terenu je više stotina pripadnika snaga sustava Civilne zaštite. U ovom trenutku, kroz cijelu aktivnost je prošlo i nekoliko tisuća pripadnika, rekao je Trut.

Naveo je da su nastale štete na stambenim, gospodarskim i drugim objektima na području 12 županija i Grada Zagreba. Radi se o 1750 raznih objekata, od čega 1169 stambenih, 239 javnih i gospodarskih, 35 objekata komunalne infrastrukture i 307 ostalih, rekao je Trut, ističući da nisu svi spomenuti stambeni objekti naseljeni.

Velika većina šteta uzrokovano je oborinama i bujičnim poplavama, a nije uzrokovana bujičnim poplavama rijeka, te je manjeg opsega, istaknuo je Trut. 

Rekao je kako diljem Hrvatske slijedi stabilnije vrijeme i kako vjeruje da će na terenu biti lakše. Diljem Hrvatske postavljeno je ovih dana oko 400 tisuća vreća za obranu od poplava, od čega najveći broj u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.


Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Tomo Medved rekao je kako se na više od 20 vodotoka u ovom trenutku provode aktivne mjere obrane od poplave.


Medved je rekao da su vodostaji na području Gračaca i Obrovca u opadanju te da se trenutno provodi sanacija.


Naveo je i da je 500 pripadnika HV-a na terenu na području Hrvatske Kostajnice, Petrinje i Siska. Rekao je kako je u Kostajnici spriječena poplava grada.


- Nakon sanacije štete od poplave nastavit ćemo s radovima na projektu uspostave trajne zaštite, odnosno sustavnog rješenja zaštite od poplava koji bi trebao biti završen do kraja ove godine i vrijednost mu iznosi 4 milijuna eura, rekao je Medved.


Rekao je da se i u Karlovcu pokazala nužnost nastavka radova na uspostavi trajne zaštite od poplava.


- Kako bi dočarali razmjere ekstremnih oborina, dovoljno je naglasiti podatak kako je od 14. do 18. svibnja na provedbi mjera obrane od poplava samo na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije sudjelovalo više od 2000 ljudi, rekao je Medved, koji je zahvalio svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!