Zoran Mamić traži da kaznu zatvora odsluži u BiH

17:01 / 19.04.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Zoran Mamić

Zoran Mamić

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Bivši trener Dinama Zoran Mamić, osuđen za izvlačenje novca iz tog kluba, u ponedjeljak je priopćio da kaznu od četiri godine i osam mjeseci zatvora želi odslužiti u BiH. Ministarstvo pravosuđa još nije obaviješteno o Mamićevu zahtjevu.

Iz susjedne države, gdje se nalazi zajedno s bratom Zdravkom koji je kao prvookrivljeni dobio 6,5 godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama, Zoran Mamić je priopćio da je molbu za izvršenje kazne u BiH putem odvjetnika poslao zagrebačkom Županijskom sudu. Tvrdi i da je o svemu obavijestio Ministarstvo pravde BiH čiji je državljanin.

- Nadležnom Ministarstvu BiH sam dostavio sve potrebne podatke o svom prebivalištu, kao i moju nedvojbenu spremnost da se podvrgnem zakonima BiH, kao i da se odazovem na sve pozive nadležnih organa u BiH, kao i nadležnih sudova, nakon što se pokrene potrebna pravna procedura, navodi u priopćenju.

Ističe da je njegov zahtjev-molba utemeljena na zakonima RH, BiH, kao i na međunarodnim konvencijama koje tretiraju ovo pravno područje i jasno prave distinkciju između njegova trenutnog pravnog statusa i statusa osobe koja je u bijegu. Navodi da nije u bijegu, već se koristi svojim zakonskim pravima koja mu omogućuju sporazumi dviju država čiji je državljanin.

- Podsjećam, ova moja odluka je donesena nakon što je Državno sudbeno vijeće u Zagrebu suspendiralo suce koji su sudili u mom predmetu pa se nadam da i ja, bez obzira na ime i prezime, imam pravo na pravično i pošteno suđenje, navodi Mamić. Podsjeća i da je Ustavnom sudu RH podnio ustavnu tužbu čije rješavanje očekuje u pravno razumnom roku.

- Moji odvjetnici su mišljenja da i navedena odluka DSV-a o suspendiranju sudaca koji su odlučivali u mom predmetu, kao i eventualna i daljnja postupanja nadležnih organa po pitanju suspendiranih sudaca, moguće i ubrzati odluku navedenog suda, ističe Mamić. Zaključuje da ubuduće neće istupati u javnosti, kao ni njegovi odvjetnici u Hrvatskoj i BiH.


Želju da kaznu služi u susjednoj državi prije je iznio i Zdravko Mamić koji je u BiH pobjegao uoči izricanja presude na osječkom Županijskom sudu u lipnju 2018.

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu iz prvog suđenja u Osijeku od 6,5 godina zatvora, Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću potvrđena je presuda od tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljena s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama, a Zoran Mamić se redovito pojavljivao na ročištima.

Ministarstvo pravosuđa još nije obaviješteno o Mamićevu zahtjevu

Ministarstvo pravosuđa i uprave u ponedjeljak je izvijestilo da još nije zaprimilo obavijest nadležnih tijela o zahtjevu Zorana Mamića da zatvorsku kaznu odsluži u BiH.

Vezano za zahtjev Zorana Mamića za ustupanjem izvršenja kazne zatvora u BiH, ističemo kako je presudu u tom predmetu potvrdio Vrhovni sud Republike Hrvatske čime je kazna zatvora postala pravomoćna.

Ističemo kako Ministarstvo pravosuđa i uprave u ovom trenutku nije zaprimilo obavijest nadležnih tijela o zahtjevu Zorana Mamića, o čijem zahtjevu će odlučivati nadležni sudac izvršenja, navode u priopćenju.

Dodaju da će nakon što zaprime odgovor nadležnog suda o konkretnom predmetu te ako zaprimi svu potrebnu dokumentaciju, postupiti u skladu s međunarodnim pravom i sporazumom dviju država.

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je Zakonom o kaznenom postupku propisana mogućnost izricanja mjera opreza koje predstavljaju mjere osiguranja okrivljenika u kaznenom postupku.

U skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku, mjere opreza mogu trajati dok za to postoji potreba, najdulje do izvršnosti presude kada postoji opasnost od bijega, opasnost od ponavljanja djela ili kada se postupak vodi za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora. O izricanju mjere sud odlučuje u konkretnom slučaju, navode u priopćenju.

Ističu da je mjeru opreza do izvršnosti presude moglo predložiti i nadležno državno odvjetništvo, a izreći nadležni prvostupanjski sud.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!