11:00 / 24.03.2021.

Autor: HRT/M.N.

Zoran Mamić vratio se u Hrvatsku: "Morao sam vidjeti brata, puno stvari znam"

Zoran Mamić

Zoran Mamić

Foto: Marko Prpić / PIXSELL

Poslije jučerašnje sudske rasprave u Osijeku pravomoćno osuđeni za izvlačenje novca iz Dinama, Zoran Mamić, otišao je u Bosnu i Hercegovinu, zbog čega su slijedile spekulacije kako želi izbjeći služenje zatvorske kazne od 4 godine i 8 mjeseci u Hrvatskoj. Ipak, jutros se vratio u Hrvatsku, potvrdio je za HTV.

Na pitanje je li točno da se jutros vratio u Hrvatsku i gdje se trenutačno nalazi, novinaru HTV-a Petru Vlahovu rekao je u telefonskoj izjavi da upravo prolazi kroz Dalmaciju.

- Vratio sam se, jutros sam ušao, ne znam koliko je bilo sati točno, na granični prijelaz Bijača, najbliži granični prijelaz u Međugorju sam ušao u Hrvatsku, rekao je u telefonskom razgovoru za HTV.

Rekao je i da je jučer iskoristio priliku da nakon ročišta koje je otkazano u Osijeku izravno iz Osijeka ode vidjeti brata Zdravka, kojeg nije vidio, kaže, više od sedam mjeseci.

- Naravno da se mi čujemo na svakodnevnoj bazi, ali nismo se fizički vidjeli. Ne trebam ja pričati o bratskoj ljubavi, ali želio sam ga vidjeti, želio sam s njim popričati o aktualnoj situaciji. Mislim da je to jedino normalno i mislim da tu nema ništa čudno ili neprikladno, kazao je.

Na pitanje jesu li ga iznenadile pretpostavke da će napustiti Hrvatsku, izbjeći služenje kazne, rekao je:

- Ma dobro, to je klasično naše hrvatsko, uvijek se traže nekakve teorije zavjera ili ne znam čega. Ja sam rekao i stojim kod toga da se ne osjećam krivim, da kaznu prihvaćam, da kad se ispune svi uvjeti za izvršenje kazne, ja ću kaznu služiti. I naravno da ću se boriti, kao što bi se borio i svaki drugi čovjek svim mogućim pravnim sredstvima. Da ne nabrajam, od Ustavnog pa Međunarodnog suda, da pokušamo učiniti što je moguće. To je ljudski i to je jedino normalno. Ne mislim se predati i ne mislim vegetirati. To je jednostavno borba, i ako bude, i kada bude služenje kazne, bit će služenje kazne, rekao je.

Na pitanje hoće li ono biti u Hrvatskoj, odgovara da ne želi prejudicirati.

- Još je otvorena situacija s obzirom na sadašnje događaje. Svi vidimo što se događa. Ja mnogo toga znam. Ne mogu govoriti o detaljima, ali mnogo toga znam. Znam da je ovo što se piše u medijima od strane mog brata istinito. Hoće li to sada uroditi plodom za nas ili neće, o tom potom. Vidjet ćemo, poručio je.

Božinović: Policija je postupila jedino kako je mogla

Ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića novinari su danas pitali je li mu logično da netko tko ima pravomoćnu presudu za kaznu zatvora može otići u BiH.


- Policija je u tom slučaju postupila jedino kako je mogla, a je li on mogao i trebao dobiti neku mjeru na sudu, to je treća grana vlasti pa izvolite njih pitati. Meni osobno nije logično, ali to nije stvar policije jer policija tu nije imala nikakvog osnova da postupi drugačije od onoga kako je postupila, a to je da odradi posao sukladno pravilnicima i drugim propisima koji reguliraju rad granične policije, rekao je Božinović. 

Milanović o Mamiću

U opširnoj izjavi na otoku Cresu, predsjednik Milanović komentirao je i pravomoćnu presudu Zoranovu bratu, Zdravku Mamiću.

- Ova glupa situacija u kojoj Dinamo ne potražuje novac koji mu je Mamić navodno uzeo, ili prema sudskoj presudi jest, Mamić ga je uzeo ako je sud tako ustanovio, to je također kažnjivo djelo. Bez obzira na to što osnivač o tome misli. Međutim istina je isto tako na pravdi Boga, da nema Mamića mi ne bismo razgovarali ni o jednoj lipi, ne bismo imali ni za kukuruznu kašu da nema njega, rekao je o bivšem izvršnom dopredsjedniku Dinama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!