"Ako je i samo 10% onoga što je Mamić rekao točno, treba upaliti sve alarme"

23.03.2021.

20:59

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/HTV

Zdravko Mamić

Zdravko Mamić

Foto: HTV / IMS

Vrhovni sud potvrdio je presudu braći Mamić za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Osuđeni Zdravko Mamić uzvratio je udarac i iznio niz teških optužbi na račun nekih visokopozicioniranih sudaca.

Teške optužbe

Nakon što će presudu Županijskog suda u Osijeku iz lipnja 2018. potvrditi i Vrhovni sud, osuđeni Zdravko Mamić, godinama izvan dometa hrvatskog pravosuđa, uzvratio je s teškim i neugodnim optužbama. Među prozvanima našao se i Darko Krušlin, sudac koji ga je osudio.

- Ja sam bio u loži Maksimir kada mi je došao jedan djelatnik na osiguranju i rekao da jedan čovjek želi doći do mene, a zove se Ljubo Pribić,  zamjenik upravitelja zatvora u Osijeku. On mi je prišao i rekao "Čuj, htjeli bi te upoznati suci iz Osijeka koji će suditi tebi u tvom budućem postupku". Ja velim: "Super, neka dođu". Uglavnom, mi smo se u toj loži Maksimir izubijali od alkohola, družili se satima, gdje sam ja u jednom momentu ovaj sat, Audemars Piguet, skinuo s ruke i stavio ga na ruku suca Krušlina, koji ga je primio i odnio sa sobom u Osijek. Kad sam došao jedanput na sud, jedan od mojih prvih puta, potražio me taj Ljubo Pribić u panici i rekao: "Čuj Zdravko, gospodin Krušlin je rekao da ima drugih načina da se ti zahvališ, on vraća sat iz straha jer je nekoliko osoba vidjelo predaju tog sata i to je za njega opasno- ispričao je Mamić novinarima na presici održanoj 16. ožujka u Mostaru.

Na osječkom sudu protiv Zdravka Mamića vodi se još jedan kazneni postupak. Predsjednik optužnog vijeća u tom slučaju bio je sudac Zvonko Vekić kojega Zdravko Mamić teško optužuje.

- Predsjednik je vijeća koje je meni potvrdilo drugu optužnicu, kojem sam ja dao preko 500 000 eura u novcu za suce Krušlina i za suca Antu Kvesića, koji je bio u mojoj kući sa svojom prijateljicom na Tuškancu, koji je bio zajedno s nekim drugim sucima šest puta kod mene u BiH, četiri puta u mjestu Šije, 10 kilometara ispred Doboja, restoran se zove Ribarska kuća ili koliba, za što ja sve imam svjedoke. I jedanput kad je bio, opet s tom prijateljicom kod mene u Banjoj luci, u restoranu Mala stanica ili Stara stanica. Ili kad u Širokom Brijegu, u hotelu Park, u sobi toj i toj, se dogovaram s jednim od tih sudaca kako će se osloboditi moja presuda, odnosno kako se neće potvrditi ova optužnica druga. Čovjek koji je sa svojom prijateljicom i prijateljičinom kćeri 2017. godine proveo sedam dana sa mnom u Dubaiju čekajući Novu Godinu, nabrajao je na istoj konferenciji za medije Mamić.

- Gospodin Darko Krušlin podnio je kaznenu prijavu protiv Mamića. Naravno, pravo pitanje je - zašto tek sad? Jer Mamić s tim optužbama nije izašao jučer, prekjučer ni ovoga tjedna. Govorio je o tome da su korumpirani, da im je davao novac. Ako je to vrijeđalo ugled suca, njegovu čast, onda je trebalo daleko prije reagirati i podnijeti kaznenu prijavu, rekao je za emisiju HTV-a Labirint Drago Hedl, novinar Telegram.hr-a.

Na osječkom sudu protiv Zdravka Mamića vodi se još jedan kazneni postupak. Predsjednik optužnog vijeća u tom slučaju bio je sudac Zvonko Vekić kojeg Zdravko Mamić teško optužuje.

"Tijekom suđenja počinjem se često viđati sa sucem Vekićem koji me uvjeravao da će me sudac Krušlin osloboditi kao i ostale optuženike" - riječi su Zdravka Mamića koje je objavio Jutarnji list.

"Nije normalno niti primjereno"

Zvonko Vrban
, predsjednik Županijskog suda u Osijeku, za emisiju Labirint kaže kako "nije normalno i nije primjereno da se suci, osobe koje odlučuju o sudbinama drugih ljudi, a između ostaloga u onom najtežem obliku kada odlučuju o lišavanju nečije slobode, druže s takvim ljudima".

- I da u tijeku postupka koji se vodi dolaze u kontakt s tim osobama izvan sudnice u kojoj rade i u kojoj odlučuju o njima. Potpuno drugačiju sliku u jednom dijelu daju sada nove fotografije koje nedvojbeno pokazuju da su se suci županijskog suda u Osijeku Zvonko Vekić i Darko Krušlin na neki način družili s osuđenikom Zdravkom Mamićem, dodao je.

Nije osuđeni Zdravko Mamić štedio ni predsjednika osječkog suda Zvonka Vrbana koji Mamića ne namjerava tužiti. Njegovim sudačkim radom i životom bavi se i novinar Drago Hedl.

- Sudac koji danas ima status predsjednika suda bavio se doživotnim uzdržavanjem jedne osobe iza koje je ostala kuća, nekakvo zemljište na moru i zemljište u Budimcima u Slavoniji. I sve je to sudac naslijedio jer je uzdržavao tu osobu. Naravno, u tom poslu nema ničega nelegalnog, ali je pitanje treba li baš sudac biti taj koji će se brinuti o čistoj posteljini , toploj sobi... I pitanje je koliko sudac onda pored toga, ako ima još i voćnjak, kojeg treba redovno podrezivati, prskati i brati, koliko ima vremena baviti se onime što je uistinu posao sudaca, i o čemu govori kodeks časti hrvatskih sudaca, rekao je Hedl za HTV-ovu emisiju Labirint.

USB stick za DORH

Mamić je na konferenciji u Mostaru iznio i da je 8. 10. prošle godine poslao svoju izjavu snimljenu na USB stick u DORH. Čak je, rekao je, i osobno zvao državnu odvjetnicu koja vodi taj slučaj. Ona mu je, prepričava, kazala da s njim ne može razgovarati, da ga jedino može saslušati i napisati službenu bilješku da je on zvao, kao i što je rekao. 

- Rekao sam i još jedanput ponavljam, da sam spreman u svakom trenutku staviti se na dispoziciju Državnom odvjetništvu i Uskoku i svim institucijama RH, da dokažem da je Đuro Sessa kriminalac i da sam mu ja osobno kao predsjedniku suda donosio novac u kancelariju da bi mijenjao već donesene presude ili da bi utjecao na sudske postupke u toku. Pa ću podsjetiti samo javnost, jedna mala bombica da bacim, čuveno smjenjivanje u dva predmeta suca Ježeka na Građanskom općinskom sudu u Zagrebu, obrazloženje Sesse je bilo da previše brzo zakazuje raspravu i da je previše revnosan u obavljanju zadataka i da time ugrožava pravičnost postupka, rekao je Mamić na konferenciji u Mostaru 16. ožujka.

A slučaj na kojeg aludira Mamić iz vremena je kada je Sessa bio predsjednik Općinskog suda. Smijenjeni sudac Mladen Ježek, sudio je u slučaju Dražena Ladića protiv Dinama. Nakon njegove smjene, Dražen Ladić 15 godina čekao je na presudu protiv Dinama. Vrhovni sud odgovora da njegov predsjednik Đuro Sessa nema namjeru odgovarati na apsurdne i neistinite tvrdnje osuđenog Zdravka Mamića.

- Ako je samo dio toga, odnosno ako je i samo 10 posto toga što je rečeno točno, onda uistinu treba upaliti sve alarme koji postoje u ovoj državi, jer se radi uistinu o temeljima društva, stupovima društva, pravosuđu koje, ako funkcionira na takav način, onda moramo svi biti duboko zabrinuti. Kada je Zdravko Mamić izašao s tom informacijom, a znamo daje već ranije predavao stick na kojem su svi ti podaci bili poznati našim istražnim organima, trebalo je zazvoniti za uzbunu , kaže Hedl za Labirint.

- Do današnjeg dana od zaprimanja tog sadržaja upućeno je 118 zahtjeva za prikupljanje podataka. Isto tako 31 osoba je ispitana do sada, od toga neke i više puta radi dodatne provjere pojedinih informacija. Dosad su upućene četiri zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć različitim državama - kaže Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a.

Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku, pokrenut će stegovne postupke protiv sudaca Krušlina i Vekića, jer ga na to, kaže, obvezuje zakon.

Tko je što uzeo? Tko se s kim i kada družio? Zdravko Mamić, kako se čini - odlučio je utopiti ne samo sebe.

Pogledajte prilog Jagode Bastalić iz emisije Labirint:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!