Milanović napao Vladu zbog obnove: "Ispada da se nije napravilo ništa"

30.12.2022.

Zadnja izmjena 15:20

Autor: B.A./HRT/Hina

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je napao Vladu zbog sporosti obnove na Banovini nakon potresa, rekavši kako ispada da se nije napravilo ništa te da ne vjeruje najavama da će iduća godina biti godina obnove, a kritizirao je vladajuće i zbog, kako je rekao, sustavnog uništavanja cijelog obrambenog poretka.

Jučer je obilježena druga godišnjica od razornog potresa koji je pogodio Petrinju i druge dijelove Hrvatske.

Milanović je na konferenciji za novinare na Pantovčaku rekao da nakon dvije godine strpljenja i prešutne ili izravne podrške Vladi osjeća osobnu potrebu reći nešto o toj temi. Ustvrdio je da je sanacija posao Vlade - ili bi barem trebao biti.

Referirajući se na brojeve koji pokazuju da je na Banovini sagrađeno samo šest obiteljskih kuća, a radi se na još 88, Milanović je ocijenio kako to govori da se "nije napravilo ništa".


- Svega stotinu kuća. To je zastrašujuće malo, a dobili smo i novac iz EU-a, dodao je.


- Ako je volja tu, a novca ima puno više nego ranije, posao se može odraditi, rekao je Milanović.

- Manje od sto zgrada, odnosno kuća, u ovom je trenutku u postupku nove izgradnje. Od 38.000 oštećenih objekata. Drugim riječima, ispada da ih nema više od sto u kojima se ne može živjeti, što je možda i sjajna vijest. Možda Glina postane svjetski centar i referalni centar za konstrukcijsko inženjerstvo i protupotresne tehnike, ironično je komentirao predsjednik.


- Možda Japanci dođu učiti na Baniju kako se grade kuće preko vikenda sa susjedima, kako se šaluje deka s bocom rakije... Ili možda ovo što se iznosi baš i nije istina. Ili je istina pa je strahovito porazna. Dakle, ispada da se ovdje nije napravilo ništa, dodao je.

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Poručio je da treba potrošiti novac EU-a dok ga bude i dok mu vrijednost ne padne, dodajući da smo i dalje najlošiji u Uniji prema realizaciji dostupnih sredstava.


- Ja za ovo ne mogu držati odgovornim nikoga osim onoga tko je glavni i odgovoran, a to je vlast, to je Vlada, rekao je Milanović.

Ljudsko strpljenje ima granica, možeš se opravdati s mnogo otegotnih okolnosti, ali tih otegotnih okolnosti u zadnje dvije godine nema, dodao je istaknuvši ponovno novac iz EU-a.

- Europska unija i cijeli zapadni svijet lebdi na zračnom jastuku ogromnog, pomalo fiktivnog novca, ali ako ga potrošiš odmah, nije fiktivan, rekao je.

Boli me da vidim da je Republika Srpska obnovila više nego što je obnovila Hrvatska vlada

Novinari su ga pitali ne bi li trebao češće govoriti o tome i tako pritiskati Vladu, na što je Milanović odgovorio protupitanjem - "je li stvarno njegov posao da radi pritisak na Vladu", s obzirom na njegove ustavne ovlasti, odnosno na to da kao predsjednik Republike nije član ni jedne stranke.


- Postoji granica onoga što bih ja prema nekakvom uzusu, kodeksu, uopće trebao raditi, ali sam radio i bio dosta benevolentan, dodao je.


Negativno je usporedio obnovu nakon potresa s obnovom nakon Domovinskog rata, kao i poplave u Gunji, u vrijeme kad je on bio premijer.


- Nisam otišao ni jučer ni danas, otići ću odmah nakon Nove godine. Nisam inspektor. A iskreno govoreći, boli me da vidim da je Republika Srpska obnovila više nego što je obnovila hrvatska Vlada. Ili možda malo griješim, ali ne previše. To je tužno, ali tak' je, rekao je Milanović.

"Epska nesposobnost ili nehaj"

Također je komentirao to što na godišnjicu potresa ni premijer Andrej Plenković ni ministri nisu posjetili Banovinu.

- Ja sam išao tamo gdje me vole i ne vole, tamo gdje su zviždali. Plenković panično bježi od toga, rekao je.


- Prošle godine su mu zviždali u Petrinji ili gdje i gađali ga snijegom, a kako je on nježna srca, vjerojatno mu to smeta pa nije otišao. To je naš posao, i da te mrze, rekao je Milanović.


Na novinarsko pitanje vjeruje li u tvrdnju da će iduća godina biti godina obnove, odgovorio je niječno.


- Više ne. Vjerovao sam dvije godine. Više ne vjerujem, rekao je predsjednik.


- Ne vjerujem više. Ako te jednom... - onda si budala ako vjeruješ i dalje, dodao je.


- Ja sam mislio da će to u godinu dana biti uglavnom riješeno. I da će se onda vlast time hvaliti. Legitimno, imaju pravo na to. Međutim, oni doživljavaju opravdane kritike. Zašto to ne rade? Ja to mogu protumačiti nakon dvije godine isključivo jednom epskom nesposobnošću. Ili možda nehajem, nemarom, rekao je Milanović, dodajući da su na Banovini pogođeni uglavnom najsiromašniji hrvatski građani.

"Sustavno se radi na uništavanju cijelog obrambenog poretka"

Milanović je na konferenciji komentirao i jučerašnje potpisivanje odluke kojom admiral Robert Hranj još šest mjeseci ostaje na dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Odluku je potpisao ministar obrane Mario Banožić, koji je pritom rekao da nije riječ o popuštanju Milanoviću, koji je imenovao Hranja 2020. na prijedlog Vlade.

Milanović je rekao da je Banožić tek Plenkovićev trbuhozborac i medij kroz koji se to pušta u javnost te "ne znači ništa i ne odlučuje ni o čemu, ali potpisuje nekakve odluke".


- Pa je tako jučer potpisao odluku, majke ti mile, o produljenju agonije ili života načelniku Glavnog stožera kojeg sam imenovao ja na prijedlog Vlade, nikakvog ministra, i kojeg razrješujem ja na prijedlog Vlade ili samostalno, bez ikakvog ministra, na još pola godine, tako da se moralna ucjena, odnosno pasivno-agresivna agresija nulte kategorije nastavi i da se ljudi i dalje tresu. E nećeš, bogati! Nećemo tako. Nit' si ga birao, nit' ćeš ga micati. To govorim Plenkoviću da prenese svom vazalu, rekao je Milanović.

Hranj je ove godine navršio 60 godina pa bi mogao u mirovinu, o čemu se počelo špekulirati, no Milanović je naglasio da se to ne odnosi na načelnika Glavnog stožera jer postoji odluka bivšeg ministra Damira Krstičevića iz 2020. da će Hranj tu dužnost obnašati četiri godine, odnosno do kraja mandata, koja je jučerašnjom odlukom Banožića zanemarena.

Milanović je, među ostalim, optužio Banožića da je "kraduckao" u Ministarstvu državne imovine u vrijeme kad je Hranja predložila Vlada.


Rekao je da ga je tada, u ožujku 2020., odmah nakon njegove prisege, nazvao Plenković.


- Naravno, znao je da mi ne može predložiti bilo koga, pa je išao trgovati, rekao je Milanović, dodajući da je Plenković htio da se produži mandat ravnatelju SOA-e Danielu Markiću.


Milanović je rekao da će Hranj biti načelnik GS-a još godinu i tri mjeseca. Ocijenio je da su odlukom o produljenju na šest mjeseci izveli "sociopatsku spletku", a Banožićev dokument nazvao je ništavnim i ocijenio da se istom metodom radi na urušavanju čitavog obrambenog sustava.


Poručio je da sve to nije upućeno Banožiću, rekavši kako je to "čovjek kojem ja sad potpisujem odluku da ga se neće hapsiti još dva mjeseca jer će ga DORH kad-tad pokupiti".


Ako ga ne pokupe zbog onoga što je dokumentirano radio u Ministarstvu, za što postoje svjedoci, osoba koja je podnijela prijavu, zapisnici sa sastanaka, onda ću tražiti odgovornost DORH-a jer onda tog probisvijeta netko sustavno štiti, rekao je Milanović.

O ćirilici u Vukovaru i Žalac

Komentirajući micanje ćirilice iz Vukovara, rekao je da ima sentiment prema slabijima, a manjine su slabije, ali da je pitanje tko su manjine i tko ih predstavlja. Dodao je da je broj srpske manjine pao i ustvrdio da malo Srba podržava Milorada Pupovca.

- To su Borovo, Negoslavci i to je to. Ostali Srbi žive u gradovima, nisu instrumentalizirani politički od Pupovčeve klike, imaju identitet i glasaju za građanske stranke, rekao je.


USKOK je podignuo optužnicu protiv bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac u slučaju vjetroelektrane, a Milanović je rekao da ne zna dovoljno o tom predmetu, ali da sve skupa ukazuje na sistemsku korupciju.


- Ne može to biti slučajno, toga naprosto ima previše, ocijenio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!