Zoran Milanović: Dug put do Pantovčaka

17.02.2020.

19:45

Autor: Maja Kubik/IMS/HRT

default error photo
Preuzimanje najviše dužnosti u zemlji je jedan od vrhunaca Milanovićeve političke karijere koja je počela prije više od dva desetljeća.
Zoran Milanović sutra postaje peti hrvatski predsjednik. Nakon što je godinama vodio vladu i SDP - sada preuzima najvišu dužnost u zemlji. Bit će to jedan od vrhunaca njegove političke karijere koja je počela prije više od dva desetljeća.

Put je bio dug. Bio je diplomat, pa je, kaže "propao u diplomaciji, a vidjet će što će biti u politici". U SDP se učlanio 1999., bio član izvršnog odbora, onda i glasnogovornik stranke. Ivica Račan za njega je kazao kako je "mlad, poletan i obrazovan čovjek spreman za izazove". Nakon smrti Ivice Račana, kandidira se za predsjednika SDP-a.

Prvi test novog predsjednika SDP-a bili su parlamentarni izbori. Tek je četiri godine kasnije formirao svoju Vladu. Da slijedi obnašanje najodgovornije dužnosti u zemlji - ubrzo je postalo jasno: pojavio se problem zvan 'švicarac', pa predstečajne nagodbe, lex "Perković", ulazak Hrvatske u EU.

Kao da to nije dovoljno uslijedila je poplava u Gunji i izbjeglička kriza. I višegodišnji šatoraški prosvjed. S prosvjednicima se poslije na tajnom sastanku i našao. Izgubio je prvo redovite, a potom i izvanredne izbore. Godine 2016. odlučuje da se neće kandidirati za predsjednika SDP-a. Ulazi u biznis kao konzultant, a onda u lipnju 2019. najavljuje da želi biti predsjednik.

Pogledajte videoprilog!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!