Pirc Musar na Pantovčaku: Arbitraža je stvar koja za nas vrijedi

01.02.2023.

Zadnja izmjena 19:21

Autor: Željko Raić/Dnevnik/B.A./HRT/Hina

Nataša Pirc Musar und Zoran Milanović

Nataša Pirc Musar und Zoran Milanović

Foto: Jurica Galoić / PIXSELL

Nova slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar bila je danas u službenom posjetu Hrvatskoj. Taj je dolazak bio njezino prvo inozemno putovanje na funkciji predsjednice države. Na Pantovčaku ju je dočekao domaćin, hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Pirc Musar tijekom svojeg prvog posjeta Zagrebu pozvala je vlade dviju država da počnu rješavati arbitražno pitanje, no i ona i Milanović smatraju kako taj spor neće utjecati na buduću odličnu suradnju.

Pirc Musar o arbitraži: Dogovore treba poštovati


Hrvatska se jednoglasnom odlukom Sabora 2015. povukla iz arbitražnog postupka jer je proces smatrala kompromitiranim nakon što je ustanovljeno da je slovenska strana utjecala na pojedine suce te stoga ne prihvaća ni arbitražnu presudu iz 2017. godine. 

Pirc Musar je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka rekla da je stajalište Slovenije jasno te da dogovore treba poštovati. Apelirala je na vlade obiju zemalja da počnu razgovorom rješavati to neriješeno otvoreno pitanje. Rekla je da to pitanje ne mogu rješavati predsjednici pa je pozvala vlade u Ljubljani i Zagrebu da sjednu za stol i vrate se dijalogu, a ne da se to pitanje rješava preko ribara.

- Onako kao što to vrijedi za države zapadnog Balkana, neka vrijedi i za Hrvatsku i Sloveniju, da je dijalog ona platforma koja može riješiti, odnosno zatvoriti neriješene probleme, poručila je.


- Arbitraža je stvar koja za nas vrijedi, rekla je također Pirc Musar.


Temu arbitraže komentirao je i Milanović.


- Naši stavovi nisu isti, ali nisu ni baš konfliktni. Razgovarat ćemo, to je bitno, poručio je.

O Procesu Brdo-Brijuni


Milanović je nakon sastanka rekao da je ovo vrlo lijep početak dobre suradnje koja se može samo razvijati još u boljem smjeru.


- Mislim da su odnosi dviju zemalja, da ne bih bio previše entuzijastičan, sigurno bolji nego što su bili prije tri ili četiri godine, rekao je Milanović. Zahvalio je predsjednici na slovenskoj podršci hrvatskom ulasku u šengenski prostor te na tome što je 1. siječnja odvojila vrijeme kako bi stigla na granicu kod Bregane, na dan te integracije koji je za Hrvatsku, ali i Sloveniju bio važan i koristan događaj.


Pirc Musar rekla je kako joj je drago što je u prvi posjet došla upravo u Hrvatsku. Naglasila je važnost dobrosusjedskih odnosa.


- Nema nikakve sumnje da su odnosi dobri. Oboje smo svjesni nekih neriješenih pitanja, ali mislim da ćemo ih u budućnosti znati razriješiti, rekla je Pirc Musar. Među ostalim Hrvatskoj je zahvalila na pomoći u gašenju požara. 

Pirc Musar rekla je da su većinom govorili o Procesu Brdo-Brijuni. Dodala je da je njezin prethodnik Borut Pahor vrlo vezan za taj Proces, koji je njegova inicijativa, te da se ona obvezala da će ga nastaviti.

- Želim da Slovenija i Hrvatska kao države na tom području vode dijalog među ostalim državama u ovoj regiji, rekla je Pirc Musar.


Dodala je kako je Slovenija pokazala da to može imati važnu ulogu u približavanju BiH i ostalih zapadnobalkanskih država europskim integracijama.


- Hrvatska ima jednako stajalište, a Hrvatska i Slovenija mnogo su radile na projektu BiH da počne priključivanje Europskoj uniji, rekla je Pirc Musar.

Slovenska predsjednica prije je rekla i kako ne želi da se taj format održava samo jednom godišnje te je predložila da se na skupovima preuzimaju obveze kako bi zapadni Balkan što prije postao dio Europske unije.


Pozvala je i da se u sklopu tog formata više razgovara o mladima, koji u velikom broju napuštaju zapadni Balkan, a manje o ideološkim nesuglasicama. Sastanci na vrhu Procesa Brdo-Brijuni održavaju se od 2013. na inicijativu Zagreba i Ljubljane.

Milanović je o formatu rekao da se tu "neke stvari moraju kalibrirati i dovesti u malo mirnije vode" i da to ovisi i o raspoloženju drugih da sudjeluju, posebno Srbije, te da stoga želi čuti mišljenje predsjednika Aleksandra Vučića.


U tom kontekstu predsjednik je pozdravio to što je BiH dobila status kandidata za EU i da su za to glasali svi u tamošnjoj parlamentarnoj skupštini, pa i zastupnici Republike Srpske. 

- Često mi je teško shvatiti što misli (predsjednik RS-a) Milorad Dodik, rekao je Milanović. 


- Dosta razgovaramo i dosta se razumijemo u nekim stvarima, a u drugima ne, pa mi nije jasno što znači kad jedan dan govori na jedan način, a drugi dan svi zastupnici Republike Srpske dignu ruku za europski proces BiH, rekao je.

Idući susret inicijative održat će se u Sjevernoj Makedoniji, a Milanović je izrazio nadu da taj skup neće završiti svađom "raštimanih instrumenata" kao posljednja dva puta, kad nije bilo zajedničke deklaracije. Milanović je rekao i kako smatra da je ideja da sljedeći sastanak bude u Sjevernoj Makedoniji dobra.

Rusija će kad-tad morati priznati Kosovo ili se praviti da ga priznaje da bi legalizirala ono što radi u Ukrajini

Zoran Milanović

Milanović o reakcijama iz Srbije: "Bez oduševljenja, molim"


Milanović je rekao da nisu razgovarali o Ukrajini (ali da to ne znači da neće), navevši antičku poslovicu: Postolaru, ne dalje od cipela. 

- Tako se i ja, kad su u pitanju bilateralni odnosi i ovakvi formati, držim toga, postolaru, ne dalje od cipela, a kad nisu, izujem se pa hodam na svoj način, rekao je. 


Upitan o reakcijama na svoju izjavu o otetom Kosovu i je li mu se javio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Milanović je rekao da je s Vučićem posljednji put telefonski razgovarao 2015. godine.


- Dobro je da je shvatio da mora prvo proučiti moju izjavu. To je jako dobro jer očito nije reagirao na prvu, rekao je Milanović.


Komentirajući pohvalne reakcije tabloida iz Srbije, spomenuo je humorističnu seriju "Bez oduševljenja, molim".


- Dakle, bez oduševljenja. Neka se ugledaju na Vučića i neka točno vide što sam rekao, poručio je.

Hrvatski predsjednik rekao je i da se "neke stvari trebaju promijeniti da bi Srbija došla na Zapad", gdje je, prema njegovu mišljenju, dobrodošla.


- Situacija u Ukrajini je trenutak ili početak kraja jedne prividne srpsko-ruske, s naglaskom na srpsko, ili srbijansko-ruske romanse, u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica. Ili ljubavnik, rekao je Milanović.

"Srbija će na neki način morati priznati Kosovo"


Dodao je da će Rusija kad-tad morati priznati Kosovo ili se praviti da ga priznaje da bi legalizirala ono što radi u Ukrajini te da Srbija mora shvatiti da Rusiji smeta i da tu nema nikakve ljubavi. 

Kazao je da između Beograda i Moskve nema nikakve ljubavi, već da je riječ o interesu u kojem Srbija služi Rusiji.


Milanović je rekao i da će Srbija na neki način morati priznati Kosovo, a kosovski političari, njegovi prijatelji, morati dati status Zajednici srpskih općina, "na što su pristali i što su potpisali".  Milanović je također rekao da je američki plan za Kosovo dobar i razuman.

O svojoj nedavnoj izjavi da je Kosovo oteto Srbiji, Milanović je rekao da je to činjenica jer Beograd nije pristao na to. 

- Srbija je ostala bez Kosova, nije ga dala dobrovoljno, izgubila ga je u ratu, rekao je Milanović.

- Mogao sam reći drugačije, da je Srbija ostala bez Kosova ili da je Kosovo izuzeto iz Srbije, ali valjda se svi slažemo da je Kosovo bilo dio Srbije, rekao je Milanović, dodavši da nikoga ne mora uvjeravati u svoju privrženost kosovskim Albancima.

Kazao je i da državnike iz zemalja koje nisu priznale Kosovo uvijek poziva da to učine. 

Važnost razgovora i suradnje


Pirc Musar predsjedničku dužnost preuzela je nakon drugog mandata Boruta Pahora, koji je upravo našu zemlju izabrao za svoje posljednje putovanje. Prvi posjet nove predsjednice i oproštajni bivšeg predsjednika pokazuju kolika je važnost razgovora i suradnje unatoč nekim neriješenim pitanjima. 

Pirc Musar, pravnica specijalizirana za zaštitu osobnih podataka i bivša novinarka, postala je prva slovenska predsjednica nakon izborne pobjede u studenom.

U drugom krugu izbora je, kao neovisna kandidatkinja s podrškom ljevice, pobijedila Anžea Logara, bivšeg slovenskog ministra vanjskih poslova iz redova desne Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, na vlasti do travnja prošle godine.

Pirc Musar ovo je prvi inozemni posjet, ako se ne računa 1. siječnja, kada je uz premijera Andreja Plenkovića i predsjednicu Europske komisije stigla na hrvatsko-slovensku granicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!