10:47 / 16.01.2020.

Autor: V.K./Hina

Zrak u Novom Zagrebu zagađen

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić izrazio je zabrinutost istaknuvši kako se kratkoročno po tom pitanju ne može napraviti ništa.
Mjerne postaje u središtu Zagreba i jutros bilježe lošu kvalitetu zraka, a u Novom Zagrebu vrlo lošu kvalitetu zraka tj. onečišćenje lebdećim česticama. Na snazi su i dalje preporuke Zavoda za javno zdravstvo. Savjetuju izbjegavanje dugotrajnih aktivnosti na otvorenom - pogotovo uz prometnice.

Preporuke za stanovništvo grada Zagreba

Prema najnovijim mjerenjima zrak u Novom Zagrebu je u kategoriji "vrlo loš". Prema informacijama sa stranice Hrvatske agencije za okoliš i prirodu kvaliteta zraka loša je ili vrlo loša u Višnjanu, Puljskom Kaštijunu, Slavonskom Brodu i Kopačkom ritu. Podatke sa mjernih stanica kvalitete zraka možete pratiti ovdje.

Ćorić o onečišćenom zraku: Zabrinut sam, kratkoročno ne možemo ništa

-
Jesam li zabrinut, jesam, ali to je nešto što se događa iz godine u godinu. Loše atmosferske prilike u kombinaciji s činjenicom da smo usred ogrjevne sezone. Čitav niz ložišta na biomasu, transport, sve to utječe na činjenicu da kvaliteta zraka nije najbolja, odnosno da je loša u ovom trenutku, izjavio je Tomislav Ćorić uoči sjednice Vlade. Ustvrdio je da je javnost o lošoj kvaliteti zraka na vrijeme obaviještena.

"Ništa izvan godišnjih gabarita"

- Ovo nije ništa što je van standardnih godišnjih gabarita, jednostavno imate određen broj dana tijekom godine kada imamo maglu i atmosferske prilike takve da i zima i ogrjevna sezona utječu na to da je količina i koncentracija PM10 čestica iznad graničnih vrijednosti, rekao je Ćorić. Dodao je kako po tom pitanju kao ministar zaštite okoliša ne može ništa.

Koji su uzroci onečišćenja zraka u Zagrebu?
● Ured: Stanje kvalitete zraka u Zagrebu ne upućuje na onečišćenje
● Zagreb: Onečišćenje zraka, pogotovo u Dugavama

- Kako možemo svi dugoročno nešto napraviti? Možemo prijeći na električna vozila i tako da prijeđemo na ogrjev, odnosno goriva koja ne proizvode onečišćenje, dodao je. Napomenuo je je kako je od energije koju trošimo čak 30 posto iz obnovljivih izvora energije - Mi smo tu daleko iznad europskog prosjeka, naglasio je Ćorić.

Kujundžić: Nije opasno, ali je upozorenje

Ministar zdravstva Milan Kujunžić vezano za onečišćenje zraka u Zagrebu, rekao je kako to nisu doze koje zabrinjavaju, ali i da je to upozorenje svima da briga za klimatska zbivanja treba biti ozbiljna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!