14:31 / 25.06.2021.

Autor: HRT

MUP: Dojava o ugrozi zrakoplova nije potvrđena

Prisilno slijetanje u Splitu

Prisilno slijetanje u Splitu

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Tri i pol sata trajao je detaljan protueksplozijski i rendgenski pregled zrakoplova, putnika i prtljage nakon čega je otklonjena sumnja u ugrozu, objavila je poslijepodne policija. Zrakoplov češkog prijevoznika Smartwings, Boeing 737-7Q8 na letu iz Praga za Split je u zračnom prostoru RH proglasio izvanredno stanje u zrakoplovu (opća nužda), objavio je Avioradar. Potom je zrakoplov nešto prije 14 sati sigurno sletio na zračnu luku Resnik, nakon čega ga je preuzela policija. 

- Nakon dojave o mogućoj bombi u zrakoplovu češke kompanije uspostavili smo linije komuniciranja planirane i trenirane za ovakve situacije, angažirali smo vatrogasnu službu, medicinsku ekipu, policijske službenike. Pripremili smo zračnu luku za sigurno slijetanje zrakoplova i njegovo izdvajanje na sigurnu destinaciju na stajanci zračne luke, rekao je načelnik splitsko-dalmatinske policije Slobodan Marendić na izvanrednoj konferenciji za novinare splitsko-dalmatinske Policijske uprave.

Po njegovim riječima, te pripreme su bile uvod u pregled putnika, zrakoplova i prtljage, a nakon troipolsatnog pregleda otklonjena je sumnja u postojanje eksplozivne naprave.

Objasnio je kako je zrakoplov u trenutku dojave o mogućoj eksplozivnoj napravi bio u hrvatskom zračnom prostoru, te da je predmet kriminalističkog istraživanja "odakle je došla takva informacija."

Na upit kome je stigla dojava, Marendić je kazao kako je to "dio kriminalističkog istraživanja koji ne bismo trebali komentirati dok ne potvrdimo sve sa stopostotnom sigurnošću."

- Mi smo informaciju dobili od operatera zračne luke Split, rekao je Marendić.

Na upit je li dojava bila na hrvatskom jeziku, Marendić je odgovorio potvrdno, rekavši kako će kriminalističko istraživanje raščistiti "način i pozadinu dojave."

- Kod ovakvih dojava najvažnije je osigurati najvišu razinu moguće sigurnosti za putnike, posadu i ljude na zemlji koji su sačekali zrakoplov, kazao je Marendić.

Podsjetimo, oko 13:35 sati zrakoplov češke kompanije na relaciji Prag-Split sletio je u Zračnu luku Split zbog dojave o mogućoj ugrozi. Odmah po zaprimljenoj dojavi u standardni operativni postupak uključene su sve snage koje se inače nalaze u zračnoj luci: policija, vatrogasci i HMP, te je pokrenuta procedura za siguran prihvat zrakoplova i putnika, ali i upućene dodatne policijske snage.

Zrakoplov je sigurno izdvojen na za to predviđenu lokaciju na stajanci, a svih 147 putnika i 5 članova posade su napustili zrakoplov i zbrinuti su te je odmah započelo postupanje nadležnih službi na terenu.

Specijalizirani djelatnici Protueksplozijskog odjela PU splitsko-dalmatinske obavili su detaljan pregled zrakoplova i prtljage, uz korištenje tehničkih pomagala te službenih pasa za detekciju eksploziva.

Nakon obavljenih protueksplozijskih pregleda zrakoplova te rendgenskog pregleda prtljage, nije potvrđena ranije zaprimljena dojava o ugrozi zrakoplova te je poslije 17 sati zrakoplov predan kapetanu.

Zračna luka Split je tijekom cjelokupnog postupanja bila otvorena za promet putnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!