13:26 / 08.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Žurna pomoć Ukrajini vrijedna 1,5 milijun kuna

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Kao izraz solidarnosti Hrvatska će, temeljem njezina zahtjeva, Ukrajini uputiti žurnu pomoć u ukupnoj vrijednosti nešto većoj od 1,5 milijun kuna, odlučila je Vlada na sjednici u petak.

Pomoć će biti upućena iz raspoloživih zaliha i sredstava Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja - Ravnateljstva za robne zalihe, Ministarstva kulture i medija i Ministarstva unutarnjih poslova - Ravnateljstva civilne zaštite.

S obzirom na kontinuiranu prijetnju pokretnoj i nepokretnoj kulturnoj baštini grada Lviva u Ukrajini, ukrajinski muzealci zatražili su pomoć u obliku opreme potrebne za osiguranje i evakuaciju te baštine, a zatražena je i pomoć u medicinskoj opremi (dvije tisuće kompleta medicinske prve pomoći).

Ukupna procijenjena vrijednost pomoći koju će Hrvatska uputiti u Ukrajinu iznosi 1.516.800 kuna.

Vlada je zadužila MUP (Ravnateljstvo civilne zaštite) i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (Ravnateljstvo za robne zalihe) za organizaciju slanja pomoći, a sukladno Zakonu o strateškim robnim zalihama, zadužila je Ravnateljstvo za robne zalihe da nadomjesti popunu Bilance nabavom medicinskih kompleta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!