Žustra rasprava u Saboru nakon premijerovog izvješća

13:52 / 12.07.2021.

Autor: HRT/Hina

Prepirka u Saboru

Prepirka u Saboru

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Na premijerovo izvješće u Hrvatskom saboru o sastancima Europskog vijeća koje je sličilo na izvješće o radu Vlade, čak 27 zastupnika se prijavilo za repliku.

"Patetična tirada"

Zastupniku Emilu Dausu Plenković je odgovorio na pitanje je li izvedivo da EU epidemiološki počne tretirati pojedine regije, a ne cijele zemlje da što se tiče karte, više puta smo ukazivali na to. Nije incidencija jedini kriterij po kojima se područja ocjenjuju... Niti jednog trenutka niti jedna Vlada niti jedne zemlje neće oklijevati da onaj dio hrvatke obale, županije koja će imati žarište, visoku incidenciju, da ih stavi u crveno. Crveno svjetlo je signal onima koji misle doći, ne idite tamo, onima koji su tamo, vraćajte se nazad, onima koji tek idu, ako odete tamo, ići ćete u karantenu. Doživjeli smo to lani, ne mogu stoga više objasniti koliko je važno cijepiti se i spasiti hrvatsku sezonu."Među prijedlozima koje će Sabor raspraviti je i Zakon o gospodarenju otpadom, kojim se zabranjuje uporaba jednokratnih plastičnih proizvoda.

Pitanje Karoline Vidović Krišto nazvao je još jednom patetičnom tiradom.

- Tvrdite da mi kontroliramo hrvatske medije. Ako mi kontroliramo hrvatske medije, onda to činimo nekako mazohistički, istaknuo je.

Marija Selak Raspudić kazala je kako neće o njegovim mazohističkim, nego o sadističkim tendencijama. Citirala je Ursulu von der Leyen da je Velika Britanija bila brža u nabavci cjepiva i da je što se EU tiče, odgovornost na proizviđačima. Zanimalo ju je tko će odgovarati ako cjepiva ne budu dovoljno učinkovita i za manjak kojega je bilo.

Premijer joj je odgovorio da EMA odobrava cjepiva na razini EU-a, a da za sve probleme s cjepivima odgovara proizvođač, primjerice o nuspojavama.

Raspudić dobio opomenu

Nakon replike Majde Burić, pune divljenja prema premijeru Nino Raspudić je rekao:

- Ovakva uliznička pitanja vrijeđaju moj intelektualni dignitet i dignitet mene kao zastupnika. Ovo sam već jednom učinio i mislio sam da to više neću morati. Povrijeđen je članak 238, vrijeđanje i omalovažavanje zastupnika. Ovo pitanje toliko je očito naručeno i toliko je ulizničko da vrijeđa inteligenciju zastupnika.

Raspudić je tražio opomenu za Burić, ali opomenu je dobio sam.

- Ako ne znate kako je bilo u Skupštini Jugoslavije, ovako je bilo, dodao je Arsen Bauk (SDP).

Premijer je zahvalio Raspudićima i Bauku što su Hrvatskoj priskrbili dodatnih 700.000 doza cjepiva, zatim na pregovorima u EU-u o sredstvima i sve ostalo što su napravili on i Vlada.

Plenković je Bauka, nazvao "poslanikom Narodne skupštine u Beogradu".

- Toliko ste dobro ishendlali ovu krizu da se tek 35 posto zaposlenika Ministarstva zdravstva cijepilo, rekla je Selak Raspudić te optužila premijera za sadističko mentalno zlostavljanje građane najavama represivnih mjera.

Javio se i Nikola Grmoja s upadicom i dobio opomenu. A kad mu je odgovorio Plenković, kojega se nije dalo zaustaviti, Gordan Jandroković kazao mu je:

- Molim vas predsjedniče Vlade. Vama ne mogu dati opomenu, ali nemojte zaoštravati situaciju.

Grmoja je poručio premijeru da on nikome nije dao ništa svoje i da su potpore kojima se hvali novac poreznih obveznika. "Vodi se trka tko će više komplementirati premijeru, zastupnici bi trebali artikulirati probleme građana a ne podilaziti i uvlačiti se premijeru", kazao je Grmoja, Ustvrdio je da Plenković u Hrvatskoj "glumi velikog baju a da je u Bruxellesu mali miš", misleći na njegov odnos prema madžarskom premijeru Orbanu.

Uslijedilo je niz poziva zastupnika na povredu Poslovnika zbog vrijeđanja zastupnika na što je predsjednik Sabora podijelio niz opomena.

- Nećete vi procjenjivati ton i sadržaj nečijeg pitanja, poručio je Jandroković objasnivši da zastupnici mogu i hvalili i kuditi Vladu.

Premijer se dotaknuo i Kluba zeleno-lijevog bloka poručivši da su zeleni u Europskom parlamentu bili protiv spominjanja Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH pritom odbacivši teze Urše Raukar - Gamulin (KLZ) o porazima HDZ-a u EP kao nebuloze.

- Mnogi omalovažavaju probleme i izazove koje proživljavamo kroz pandemiju i gospodarsku krizu, nije mi jasno kako ne vide koliko napori su učinjeni kroz proračun da države sve izdrži, zaključila je Grozdana Perić(HDZ) braneći premijera.

O seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju žena

Hrvoja Zekanovića (Suverenisti) zanimao je stav HDZ prema rezoluciji Predraga Matića o seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju žena.

- Primili smo na znanje tu rezoluciju, rezolucije se cikličke usvajaju u Europskom parlamentu i nemaju obvezujući karakter na aktivnosti u Hrvatskoj ili bilo kojoj zemlji članici, kazao je Plenković.

Plenković je u raspravi, među ostalim, poručio i kako je Vlada protiv bilo kakve diskriminacije protiv bilo koje manjine odgovarajući na upite zastupnika o stavovima o mađarskim zakonima o homoseksualnosti.

Kazao je i kako Hrvatska podržava napore Srbije na putu u EU ,ali uz uvjet ispunjavanja kriterija, među ostalim ona iz poglavlja 23.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!