Izložba "Kad odrastem bit ću bogatašica"

14:41 / 02.04.2021.

Autor: HRT/Hina/D.M.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Vjeran Zgenec Rogulja / PIXSELL

U povodu Svjetskog dana Roma, u Salonu Galić u Marmontovoj ulici u Splitu u utorak će biti otvorena audio-vizualna izložba "Kad odrastem bit ću bogatašica", autorica Barbare Matejčić i Ane Opalić.

Kako se navodi u izložbenoj knjižici izložba obuhvaća izbor fotografija Ane Opalić koje bilježe unutrašnjost romskih kuća, te svjedoče o stambenim uvjetima romske djece. Fotografije prate audio zapisi novinarke Barbare Matejčić koja je razgovarala s djecom iz romskih naselja, a koji su joj govorili o svojim željama, ciljevima i školskom iskustvu.

Matejčić je napisala da se tom izložbom zaustavljamo u prostorima u kojima žive djeca koja maštaju o budućnosti. "Kako bi u takvim okolnostima ostvarili svoje želje koje su iste kao i želje bilo koje druge djece potrebno je da budu nadprosječno ustrajni, marljivi i nepokolebljivi. Mnogi od njih u tome neće uspjeti. Nejednakost u kojoj odrastaju je nedostatak stvarne slobode da ostvaruju svoje snove", zaključuje na kraju Matejčić.

Svjetski Dan Roma obilježava se 8. travnja, a izložbu, koja će ostati otvorena do 23. travnja, organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!