Osječanin Kamilo Firinger pravednik među narodima

24.01.2023.

20:03

Autor: HTV/IMS/Ana Vulić/E.P.C.

Osječanin Kamilo Firinger - Pravednik među narodima

Osječanin Kamilo Firinger - Pravednik među narodima

Foto: HTV / HRT

Osječki intelektualac, odvjetnik, arhivst i povjesničar Kamilo Firinger posmrtno je u Jeruzalemu proglašen pravednikom među narodima zbog spašavanja tročlane obitelji osječkih Židova. Tijekom Drugog svjetskog rata on je spasio Margit Fischer i njezino dvoje tada maloljetne djece Lelje i Darka. U osječkom Kulturnom centru održana je svečenost proglašenja. Priznanje Yad Vashema na svečanosti u Kulturnom centru u Osijeku, održanoj uoči Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, uručeno je njegovoj kćeri Veri Piletić. 

Pravednik među narodima odlikovanje je koje Država Izrael dodjeljuje pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove tijekom Drugoga svjetskog rata, riskirajući pritom vlastiti život. 


Onaj tko je spasio jednu dušu, kao da je spasio cijeli svijet. Osječanin Kamilo Firinger te je 1943. spasio tri duše. Među njima je Osječanin Darko Fischer. 


- On je imao pograničnu propusinicu jer je imao kućicu s druge strane Drave. Nas je predstavio kao svoju obitelj, kao suprugu i svoju djecu. Meni i sestri je majka rekla, nemojte ništa govoriti, mi se sada pravimo da smo Filingeri, slučajno ako vas netko nešto pita, samo šutite, ispričao je Darko Fischer, danas umirovljeni sveučilišni osječki profesor.


U vrijeme potpunog moralnog kolapsa, Kamilo Firinger bio je hrabar. Zato je on 130. Hrvat koji je posmrtno proglašen pravednikom među narodima. Njegova obitelj - kći i unuci - ponosni su kao nikada prije.


- Djeda je ipak bio jedan Osječanin koji je cijelo vrijeme i živio i za grad Osijek i kao takav je nesebično pomogao osječkoj obitelji Fischer u najtežim trenucima Drugog svjetskog rata, rekao je njegov unuk Mislav Burić.


- Podsjećam da je prije rata, prije holokausta, u Osijeku živjelo gotovo 3200 Židova. To je bila druga židovska zajednica po veličini u Hrvatskoj. Nakon holokausta vratilo se njih samo tristo, istaknuo je izraelski veleposlanik Gary Koren na svečanosti u Osijeku u povodu proglašenja Kamila Fringera pravednikom među narodima.


Danas u Osijeku živi oko 150 Židova i ovakve ceremonije vrlo su im važne jer cilj im je, kako je rekao Darko Fischer: 


- Da bi budućim generacijima ukazali da treba znati razlikovati dobro od zla i da treba podupirati dobro, treba imati hrabrost za to, poručio je Darko Fischer.


Uz židovsku manjinu, ponos na sugrađanina Firingera ne kriju ni Osječani. O tome, uz ostalo, svjedoče ulica koja nosi njegovo ime te Arhiv u Tvrđi koji je osnovao 1956.godine. 


Priznanje Pravednik među narodima dodjeljuje Svjetski centar za sjećanje na holokaust Yad Vashem u Izraelu, uspostavljen odlukom izraelskog parlamenta 1953., a jedna od zadaća mu je odavanje počasti i priznanja onim nežidovima koji su, riskirajući vlastiti život, tijekom holokausta spasili Židove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!