19:01 / 04.09.2021.

Autor: Željka Živković, Hrvoje Đurašin/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Koncertom Evgenije Epshtein počeo Mjesec židovske kulture

Evgenia Epshtein

Evgenia Epshtein

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Koncertom violinistice Evgenije Epshtein u Osijeku je počeo Mjesec židovske kulture. Do kraja rujna održavat će se izložbe, koncerti, projekcije filmova i predstavljanja knjiga, a valja naglasiti da je ove godine, među svim europskim gradovima, u Osijeku planirano najviše aktivnosti. Europski dan židovske kulture obilježava se u 36 europskih država - u 400 gradova.

Violinistica Evgenia Epshtein rođena je u Rusiji, a studij je završila na Glazbenoj akademiji u Tel Avivu. Osječanima se predstavila djelima Papandopula, Polovotskog, Bibera i Prokofjeva. I oduševila publiku...


- Velika je ovo čast, uistinu sam uzbuđena, glazbom želim pričati povijest svojeg naroda, rekla je Epshtein.


Iako je prvotno manifestacija trebala trajati kraće, uključivanje brojnih kulturnih ustanova i slaganje programa pokazalo je koliko se bogatstvo može predstaviti.


- Mislila sam da je to neostvarivo, da nećemo imati dovoljno materijala, dovoljno programa, međutim, sad kad smo završili vidimo da je strah bio zapravo neopravdan, rekla je Nives Beissmann, koordinatorica Europskog dana židovske kulture za Hrvatsku.


Potvrdila je to i Živa knjižnica u Muzeju osobnih priča kada je predstavljena izložba Priče Židova. 


- Zapravo, ideja cijelog muzeja, pa tako i izložbi, je zapravo omogućiti zajednici upoznavanje s nacionalnim manjinama grada Osijeka na nešto drugačiji način, rekla je Suzana Agotić iz Muzeja osobnih priča.

Obris zajednice u nestajanju


Izložba je zamišljena kao obris zajednice u nestajanju, kao odgovor na sjećanje na vrijeme u kojemu je židovska zajednica bila jedan od potpornih stupova građanskog društva Osijeka i okolice. U svakoj je kutiji jedna životna priča.


- Ovo je baš i smišljeno da nas pokaže kao dio ovog grada i nas, i romsku zajednicu, nadam se i neke druge manjine u nekoj budućnosti, da se vidi da su to životne priče, da mi nismo drugačiji, da mi nismo strano tkivo, rekao je Damir Lajoš, predsjednik Židovske općine Osijek.


- Jesmo različiti, a opet smo isti, na neki način opet smo svi isti, rekla je sudionica izložbe Ivanka Lajoš.


Ovogodišnja je krovna tema - dijalog, pa će slijediti izložba Nacionalne knjižnice Izraela te dvije radionice: Dijalog generacija i Dijalog kroz pjesme nacionalnih manjina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!