Akcija prikupljanje školskog pribora, odjeće i obuće za ukrajinske školarce

22.08.2022.

14:33

Autor: Marija Matoš/ Vesna Ljubo/M.M./Vijesti/IMS/HTV/HRT

Osijek: Prikupljanje školskog pribora, odjeće i obuće za ukrajinske školarce

Osijek: Prikupljanje školskog pribora, odjeće i obuće za ukrajinske školarce

Foto: HTV / HRT

Od samog početka krize u Ukrajini osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pruža pomoć i podršku raseljenim osobama iz Ukrajine putem organiziranog Dječjeg kutka, Info centra za raseljene osobe i Dnevnog centra. Do sada se u brojnim oblicima rada i aktivnosti okušalo čak tisuću djece i mladih. Uoči početka nove školske godine organiziraju prikupljanje školskog pribora te odjeće i obuće za školarce.

Na području Osječko-baranjske županije trenutačno boravi 489 raseljenih osoba, među kojima je i mnogo djece. U tijeku je akcija prikupljanja školskog pribora kako bi se pomoglo tim obiteljima da im se olakša početak nove školske godine.

- Prikupljamo školske torbe, pernice, flomiće, kolaže, pribore za likovni, sve što je zapravo i našoj djeci i svima potrebno. Preporučamo zapravo da to budu nove stvari ili novije, slabo korištene. Mi bi voljeli da se sačuva dostojanstvo osoba raseljenih koje su nam tu. Uvijek se mogu donijeti bonovi i slično pa da si te osobe i same mogu izabrati sve potrebno, rekla je Martina Nikolić, psihologinja, CZND, Osijek.

Uz školski pribor, potrebna im je i odjeća i obuća za djecu, posebice za školu.

Za osobe raseljene s područja Ukrajine iznimno je važna što brža integracija u društvo.

- Svakodnevno se ovdje organiziraju razne aktivnosti od tečaja učenja hrvatskog jezika, različitih kreativnih radionica za djecu, obrazovnog rada s njima tako da drago nam je da im na taj način možemo olašati boravak u Hrvatskoj, istaknula je Nikolić.

Boravak u Hrvatskoj, ali i lakši početak nove školske godine, olašat će im i prikupljeni školski pribor. Načini zaprimanja paketa objavljeni su na mrežnim stranicama osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!