Papinski zavod sv. Jeronima u Rimu

30.04.2023.

12:38

Autor: Dajana Kruneš/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Papinski zavod sv. Jeronima u Rimu

Papinski zavod sv. Jeronima u Rimu

Foto: HTV / HRT

Papinski zavod sv. Jeronima u Rimu stoljećima okuplja Hrvate izvan domovine i naša je najstarija institucija koja djeluje izvan zemlje. Osim što je "kuća" za hrvatske svećenike na poslijediplomskim studijima u Rimu, Zavod je usmjeren i na očuvanje hrvatskog identiteta i kulture. A ove godine obilježava i velikih 570 godina djelovanja. 

U samom središtu Rima, uz rijeku Tiber, stoljećima stoji i hrvatska crkva sv. Jeronima. 

Izgrađena na temeljima stare, ruševne crkve sv. Marine, tijekom duge povijesti, bila je i ostala mjesto koje okuplja hrvatsku zajednicu.

- Punih 570 godina kako Hrvati imaju svoju zajednicu u Rimu. Tada je ovdje bila bratovština sv. Jeronima, kasnije su nastale druge ustanove, kaptol sv. Jeronima. Tu je bratovština imala bolnicu, gostinjac za hodočasnike, a danas tu djeluje Papinski hrvatski zavod od 1901. kao nasljednik tih ustanova, govori Marko Đurin, rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima.

Već na prvu oduševljava. Pogled leti i upija svu ljepotu umjetnosti. 

- Crkva je doista prekrasna, Obično svi kad dođu prvo naprave ovo (pogled prema gore). Drago nam je da dođu i vide tu našu baštinu, povijest koju Hrvati imaju u Rimu, jer mi smo među prvima dobili ovakvu crkvu tako da je to jedno posebno bogatstvo imamo i koju čuvamo, naglašava Đurin.

Osim crkve tu je i spomenuti Papinski zavod, kuća za hrvatske svećenike koji dolaze na poslijediplomski studij u Rim. Uz njih dolaze i brojni hodočasnici. 

- Kad smo dolazili to mi je bila prva želja da dođem ovdje. Oduševljena sam, mislila sam da je to jedna mala crkvica, međutim prekrasna je, može parirati svim rimskim crkvama, predivna je, a i naša je, valjda i zato, smije se Lorin Penja iz Gornjeg Sitnog.

No mjesto je ovo susreta za sve Hrvate. Magdalena je u Rimu na studentskoj razmjeni, Nikolina na stručnoj praksi. 

- Puno nam znači njihova prisutnost ovdje i njihova pomoć, spremni su kad nam nešto zatreba i to je velika stvar, rekla je Magdalena Novosel.

- Osjećamo se kao doma, i nama se obraduju kada nas vide "evo Hrvata" jer preko tjedna misa je na talijanskom, ali kada dođemo kažu "možemo izvaditi i hrvatske knjige", rekla je Nikolina Bagarić.  

U Vječnom Gradu djeluju i dvije hrvatske udruge, koje i tako povezuju Hrvate.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!