Urbi et orbi: Papa pozvao na zaustavljanje krvoprolića

09.04.2023.

Zadnja izmjena 17:13

Autor: T.V./HRT/Hina

Papa uputio poruku Urbi et Orbi

Papa uputio poruku Urbi et Orbi

Foto: Remo Casilli / Reuters

Stotinu tisuća katolika okupilose se na Trgu svetog Petra u Vatikanu, gdje je skrsnu misu služio papa Franjo a potom iz središnje lože bazilike sv. Petra uputio tradicionalni blagoslov 'Urbi et orbi'. 

Galerija
Vatikan: Urbi et Orbi', Foto: Remo Kasilli/Reuters
Papa uputio poruku Urbi et Orbi, Foto: Remo Casilli/Reuters

Na blagoslovu 'Urbi et Orbi' okupilo se oko stotinu tisuća ljudi, javila je iz Vatikana Anđela Jeličić Krajcar. Dodala je kako se papa Franjo svoju uskrsnu čestitku posvetio u prvom redu bolesnima, usamljenima, onima koji su siromašni naglasivši da je Uskrs blagdan nade koji nam poručuje da nismo sami.

Vjernike je pozvao da poput apostola požure uspostaviti dobre odnose, požure rasti u međusobnom povjerenju među osobama i među narodima i državama - i nastave hodati putevima bratstva. To se očituje, dodao je - posebice u onima koje pružaju pomoć potrebitima i otvorene su prema migrantima i ljudima koji zbog rata moraju napuštati svoje domove.


'Pomozi ukrajinskom narodu i pogođenima potresom'


- Pomozi voljenom ukrajinskom narodu na putu do mira, a na ruski narod izlij uskrsnje svjetlo. Utješi ranjene i one koji su u ratu izgubili svoje najmilije. I daj da se ratni zarobljenici zdravi vrate svojim obiteljima. Otvori srca cijele međunarodne zajednice da rade na okončavanju ovog rata i svih sukoba koji u svijetu izazivaju krvoprolića - počevši od Sirije koja još uvijek čeka mir, poručio je papa Franjo.

Papa je apelirao i na dijalog Izraelaca i Palestinaca nakon nedavnog nasilja. Pozvao je na podršku onima koji su pogođeni potresom u Turskoj i Siriji. Neka oni koji su izgubili svoje najmilije i ostali bez doma prime utjehu od boga i pomoć od naroda, dodao je Papa. 

Kao i svakog Uskrsa, Franjo je pozvao na mir na Bliskom istoku, a njegov je poziv postao hitniji zbog nedavnog nasilja u Jeruzalemu i prekograničnom razmjenom vatre što obuhvaća Izrael, Libanon i Siriju.

Problematična područja


- Na ovaj dan, Gospodine, povjeravamo ti grad Jeruzalem, prvog svjedoka tvoga uskrsnuća. Izražavam duboku zabrinutost zbog napada proteklih nekoliko dana koji ugrožavaju željenu klimu povjerenja i uzajamnog poštovanja, potrebnog da se obnovi dijalog Izraelaca i Palestinaca, kako bi mir zavladao u svetom gradu i cijeloj regiji, rekao je.

Između mise i čitanja poruke, papa Franjo se vozio u papamobilu po trgu i niz glavni bulevar koji vodi do rijeke Tiber kako bi ga moglo vidjeti više ljudi.

Franjo je u svojoj poruci spomenuo i nestabilnost u Libanonu. Izrazio je nadu da bi "mučenički narod Rohindža" u Mjanmaru "mogao naići na pravdu" i pozvao na dodatnu pomoć žrtvama potresa koji su ubili gotovo 56.000 ljudi u Turskoj i Siriji u veljači. U dijelu poruke u kojemu je spomenuo Nikaragvu, papa Franjo je zamolio Boga da se "sjeti svih koji su spriječeni slobodno i javno ispovijedati svoju vjeru".

Papa predvodio vazmeno bdijenje i usrksnu misu

Papa Franjo predvodio je svečanu misu na Uskrs na sunčanom Trgu svetog Petra nakon što ga je u petak hladno vrijeme natjeralo da preskoči misu na otvorenom, što je bila mjera opreza pošto je bio hospitaliziran zbog bronhitisa krajem ožujka.

Nizozemska je donirala tepih od 38.000 cvjetova koji je prekrio trg za najvažniji i najradosniji datum u crkvenom liturgijskom kalendaru - obilježavanje Isusova uskrsnuća od mrtvih. Počasne postrojbe vatikanske Švicarske garde i talijanske karabinjerske policije stajale su mirno u svojim svečanim odorama. 

Franjo (86) vratio se papinskim dužnostima nakon nedavnog boravka u bolnici zbog bronhitisa. U subotu navečer predvodio je vazmeno bdijenje u bazilici Svetog Petra u Vatikanu, dvoipolsatni obred pred 8000 ljudi. Međutim, u petak navečer zbog velike hladnoće nije predvodio Križni put iz predostrožnosti, objasnio je Vatikan.

Bilo je to prvi put da je to propustio tijekom papinstva koje je počelo 2013. godine. Franjo je 1. travnja otpušten iz rimske bolnice nakon tri dana zbog bronhitisa. Papa je posljednjih godina imao sve veće zdravstvene probleme, a to je bio njegov drugi boravak u bolnici od 2021.

Papa Franjo je sudjelovao u raznim obredima otkako je otpušten iz bolnice, uključujući pranje nogu 12 mladih zatvorenika na Veliki četvrtak. Ali njegovo zdravlje je sve slabije, a zbog bolova u koljenima sada koristi invalidska kolica.

Veliki uskrsni tjedan, kojim se obilježava spomen na Kristovu smrt i uskrsnuće, vrhunac je kršćanskog kalendara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!