Počeo jedan od najvećih židovskih blagdana - Hanuka

18.12.2022.

16:16

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Počeo jedan od najvećih židovskih blagdana - Hanuka

Počeo jedan od najvećih židovskih blagdana - Hanuka

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Počeo je jedan od najvećih židovskih blagdana - Hanuka koja slavi slobodu i svjetlost. Sjećanje je to na događaj iz 164. godine prije Krista - kada je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram. 

Židovi svake godine tijekom osmodnevne proslave Hanuke pale posebne devetokrake svijećnjake, takozvane "hanukije".

Čestitku svim židovskim vjernicima uputili su predsjednici Republike, Sabora i Vlade - ističući simboliku pobjede svjetla nad tamom.

"Svim vjernicama i vjernicima židovske vjeroispovijesti u Hrvatskoj čestitam Hanuku. Neka vam ovaj blagdan svjetla i slobode donese mir, toplinu i radost u domove, provedite ga u blagostanju i vedrini zajedničkog druženja. Hag Hanuka Sameah!", naveo je u čestitci predsjednik Zoran Milanović.

"Blagdan Hanuke u svojoj srži nosi simboliku pobjede svjetla nad tamom. Neka nam, u svijetu bremenitom tolikim izazovima, svima osnaži nadu i vjeru te nas potakne na snažnije međusobno razumijevanje i solidarnost", stoji u čestitki koju je Gordan Jandroković uputio u uime Sabora i osobno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!