Sutra počinje Hanuka, jedan od najvećih židovskih blagdana

17.12.2022.

12:19

Autor: HRT/Hina

Zagreb: Ceremonija paljenja prve svijeće na velikoj menori povodom Hanuke, arhivska fotografija

Zagreb: Ceremonija paljenja prve svijeće na velikoj menori povodom Hanuke, arhivska fotografija

Foto: Zoe Sarlija / PIXSELL

Sutra počinje Hanuka, jedan od najvećih židovskih blagdana. Naziva se i Festivalom svjetlosti jer se u tjednu Hanuke pale svijeće na hanukiji.

Premijer Andrej Plenković uputio je čestitku svim židovskim vjernicima, uz želju da taj blagdan provedu vedro i radosno u krugu obitelji i prijatelja.

"Uime Vlade Republike Hrvatske i osobno, svim vjernicama i vjernicima židovske vjeroispovijesti od srca čestitam Hanuku i želim da blagdan svjetlosti provedete vedro i radosno u krugu obitelji i prijatelja. Sretna Hanuka. Hag Hanuka Sameah!", naveo je u čestitci premijer Plenković, priopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade RH.

Hanuka je jedan od najvećih židovskih blagdana, a slavi se 25. kisleva (sredina prosinca). Tim se praznikom spominje događaja iz 164. godine prije Krista. kada je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram.

S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Svetost proizlazi upravo iz duhovnog aspekta pobjede i čuda koje se dogodilo s jedinom netaknutom bočicom maslinovog ulja, čija količina je bila dovoljna tek za jedan dan gorenja u hramskom svijećnjaku, ali dogodilo se čudo i ulje je trajalo osam dana.

Hanuka je tako ostala bitno praznik svjetla. Židovi svake godine kroz tjedan Hanuke pale posebne devetokrake svijećnjake "hanukije" i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!