Kakav je položaj hrvatske manjine u susjednim i europskim državama?

06.06.2023.

12:31

Autor: Dnevnik/HRT/R.S.

Okrugli stol

Okrugli stol

Foto: HTV / HRT

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova razgovaralo se o položaju hrvatske manjine u susjednim i ostalim europskim državama. Na okruglom stolu bili su ministar Gordan Grlić Radman, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov i predsjednik Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori, Adrijan Vuksanović. Ocijenili su kakav je položaj hrvatske manjine u njihovim zemljama.

Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, za HRT je objasnio da je snažna projekcija stereotipa prema hrvatskoj manjini gotovo nestala. 

-  S druge strane smo prepoznati kao faktor koji može biti dovoljno respektabilan da sudjeluje u procesima donošenja odluka i naravno da to stvara jedno ozračje koje motivira, ohrabruje, relaksira stanje, rekao je.

Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori opisao je položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori. 

- Nažalost moram reći da je od prethodnih izbora došlo do eskalacije određenih pojava u društvu koje uznemiravaju kako Hrvate, tako i ostale nacionalne manjine. Tu moram podcrtati da smo nekoliko puta imali ozbiljne prijetnje po našu egzistenciju, kazao je. 

Na položaj hrvatskih manjina osvrnuo se i ministar vanjskih i europskih poslova. 

- Pripadnici hrvatske manjine trebaju uživati što veća prava i ostati na svojim stoljetnim ognjištima, uz očuvanje svojeg stoljetnog identiteta, istaknuo je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!