Premijer Plenković otvorio 27. Forum hrvatskih manjina

25.11.2022.

Zadnja izmjena 14:39

Autor: HRT/IMS

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković otvorio je u petak Forum hrvatskih manjina, tradicionalnu manifestaciju koja svake godine okuplja predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz zemalja u okruženju, te istaknuo važnost emancipiranja identiteta Hrvata izvan Hrvatske, jačanje njihovih veza s domovinom te podupiranje njihovih projekata i programa. 

Plenković je naglasio kako je od 2016. do danas učetverostručen proračun Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH te da brojni resori financiraju projekte za Hrvate izvan domovine.

- To činimo sa snažnim uvjerenjem da moramo i dalje raditi na temeljnoj tezi prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana o jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske i povezivanju svih Hrvata gdje god živjeli. To je važno za opstanak i koheziju nacionalnog bića, kazao je premijer na Forumu, čija je tema "Mediji i hrvatske manjinske zajednice - Kako se predstavljamo? Kako nas predstavljaju?".

- S te strane ulogu medija, osobito specijaliziranih programa HRT-a, smatramo posebno važnim kao i svih medija Hrvata izvan RH kojima hrvatska država daje stalnu i kontinuiranu potporu, naglasio je.

- Uvjeren sam, s obzirom na visoku razinu manjinskih prava hrvatskih državljana pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj da ćemo na isti način podizati stupanj zaštite Hrvata koji žive u drugim zemljama, poručio je Plenković.

Zahvalio je na organizaciji skupa Hrvatskoj matici iseljenika (HMI) koja ima 70 godina tradicije i u kontinuitetu sustavno radi i upotpunjuje ono što čini zakonodavna i izvršna vlasti.

Mijo Marić

Mijo Marić

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Ravnatelj HMI Mijo Marić rekao je kako se kontinuirano radi na poboljšanju položaja manjina u Hrvatskoj pa se nada i poboljšanju stanja i položaja hrvatske manjine u europskim državama.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Zvonko Milas podsjetio je kako pripadnici hrvatske nacionalne manjine živi u 12 europskih država.

Savjetnica predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić ocijenila je kako je potrebno još puno učiniti kako bi medijska prisutnost manjina bila još veća i uspješnija. Dodala je da koliko matična zemlja drži do svojih manjinskih pripadnika toliko će ih cijeniti i u zemlji u kojoj žive.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ocijenio je da potpora Hrvatima izvan Hrvatske nikada nije bila snažnija i to u okolnostima pandemije koronavirusa i dva potresa. No ipak je osiguran gospodarski rast, globalna prepoznatljivost i gotovo svi vanjskopolitički ciljevi, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!