Romi prvi put u povijesti dobivaju dvojezične ploče na javnim ustanovama

07.10.2022.

17:32

Autor: M.Š./Hina/HRT

Dvojezični natpisi u Orehovici

Dvojezični natpisi u Orehovici

Foto: HTV / HRT

Popis stanovništva donio nam je zanimljive promjene. Međimurska općina Orehovica prva je jedinica lokalne samouprave u kojoj je romska manjina prešla udio u stanovništvu od 33 posto. Romi će tako prvi put u povijesti u Republici Hrvatskoj dobiti dvojezične ploče na javnim ustanovama. 

Saborski zastupnik romske i drugih nacionalnih manjina Veljko Kajtazi poručio je u petak kako ne vjeruje da će biti problema da se postave ploče na romskom jeziku u općini Orehovica, gdje su Romi takvo pravo dobili nakon novog popisa stanovništva.

Riječ je o općini Orehovica u Međimurskoj županiji, gdje su Romi prešli udio od 33 posto u ukupnom stanovništvu, čime je ta nacionalna manjina prvi put u povijesti Hrvatske dobila pravo na postavljanje ploča na materinskom jeziku.

- Vjerujem da ćemo se jako brzo dogovoriti što se tiče dvojezičnih ploča s načelnicom općine (Orehovica). Vjerujem da neće biti nikakvih problema, rekao je Kajtazi u izjavi novinarima.

No, Kajtazi trenutačno nije mogao reći detalje u kojim će se rokovima te ploče postaviti, istaknuvši da će ih dogovoriti prvom prilikom kada se bude našao s načelnicom općine.

No, poručio je i kako je na samoj romskoj zajednici i njegovim suradnicima, utvrditi hoće li se postaviti dvojezične ili trojezične ploče. Naime, istaknuo je da se službenim jezikom Roma u svijetu smatra romani čib, ali da je većini Roma u Hrvatskoj materinji jezik bajaški.

U tom dijelu, razgovarat ću sa svojim suradnicima hoće li biti dvojezičnih ili trojezičnih ploča, tu ću odluku prepustiti njima, poručio je Kajtazi.

Također, smatra kako neće biti otpora većinskog stanovništva.

- Ne vidim da bi tu kod lokalnog stanovništva trebalo biti otpora, ali tu smo da se dogovorimo, da nađemo zajednički jezik. Romi nisu tu od jučer, nego više od 700 godina, istaknuo je Kajtazi.

Dodao je kako je važno i da lokalne zajednice ulažu u infrastrukturu romskih naselja.

- Mislim da toga nije bilo dovoljno do sada i svi zajedno trebamo raditi na tome, istaknuo je Kajtazi dodavši kako su takva ulaganja dobra za napredak cjelokupnog društva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!