Stotine Ukrajinaca u povodu Dana neovisnosti prošetale ulicama Zagreba

24.08.2022.

12:19

Autor: Adrijan Vucić/Margareta Jozinović-Vuković/Dnevnik u podne/IMS/M.Š./HRT

Okupljeni Ukrajinci u središtu Zagreba

Okupljeni Ukrajinci u središtu Zagreba

Foto: Lovro Domitrovic / PIXSELL

A na Dan državne zastave Ukrajine - koji je obilježen jučer - građani Zagreba okupili su se na mirnom mimohodu. U povodu Dana neovisnosti Ukrajine te u znak zahvalnosti Hrvatima na podršci - okupljeni Ukrajinci, ali i mnogi građani prošli su ulicama Zagreba s 30-metarskom ukrajinskom zastavom.

Ukrajincima u Hrvatskoj ovo je prvi dan neovisnosti koji zbog rata slave raseljeni.

Obilježavaju i šest mjeseci otkako je Rusija izvela invaziju na njihovu zemlju. U Zagreb su zbog rata stigle Anastasija i Darija.

- Hrvatska je vrlo bliska Ukrajini. Ovdje se osjećaš sigurno i osjećaš podršku hrvatskog naroda i to je iznimno važno, kaže Anastasija iz Harkiva.

- Ovdje u Hrvatskoj osjećam se vrlo sigurno i želim izraziti zahvalnost Hrvatskoj i hrvatskom narodu na tome, ali istodobno se osjećam tužno zato što nisam ondje gdje želim biti i ne mogu napraviti nešto konkretno za one koji su ostali braniti našu zemlju, dodaje Darija.

Trideset metara dugom ukrajinskom zastavom zagrebački Ukrajinci sinoć su održali mirni mimohod. Imaju samo jednu želju - da završi ruska agresija na Ukrajinu.

- Ostanite s Ukrajinom, podržavajte Ukrajinu u svemu onome što Ukrajina radi jer ona se bori ne samo za sebe, ona se bori za europske vrijednosti za civilizirane vrijednosti, za vladavinu međunarodnog prava. Ona se ne zalaže samo za svoje granice, ističe predsjednica ukrajinske zajednice grada Zagreba Marija Meleško.

Stotine Ukrajinaca okupile su se kako bi zahvalile Hrvatskoj i njezinim građanima na srdačnoj dobrodošlici.

- Ja sam u stalnoj komunikaciji s Ukrajincima koji su raseljeni u različitim gradovima i imam stav da Hrvatska, Vlada RH, Hrvatice i Hrvati prihvatili su Ukrajince na jedan obiteljski način, rekao je veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasil Kirilič.

Mirni mimohod završio je ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, gdje je poruka zahvale u bojama ukrajinske zastave bila ispisana na fontanama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!