Ukrajinka Olesya glasom osvaja splitsku publiku

23.12.2022.

07:00

Autor: Tatjana Lisičin/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Olesya Tokarenko, sopranistica

Olesya Tokarenko, sopranistica

Foto: HTV / HRT

Iz ratom pogođene Ukrajine s obitelji je pobjegla u travnju i doselila se u Kaštela kod Splita. Olesya Tokarenko sopranistica je koja je nedavno reprizno otpjevala ulogu Violete, glavnu u Verdijevoj Traviati. Splitsku publiku oduševila je svojim glasom, a nas vedrinom i snagom.


Bogat, jak i prekrasan glas ostavlja bez daha. Olesyjin nastup dostojan svjetskih pozornica, osvojio je splitsku publiku.


- To je za mene bila velika čast što imam mogućnost izvoditi ovakvu ulogu u HNK Split. Mi smo radili puno proba, ali to je bilo jako sjajno vrijeme za sve nas, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Olesya Tokarenko, sopranistica.


Olesya je u Splitu s roditeljima živjela prije gotovo 25 godina, svladala je osnove hrvatskoga jezika. U Kijevu je pjevala u operama Rimski-Korsakova, Čajkovskoga, Puccinija, osvajala nagrade. Za ulogu u Traviati pripremala se mjesec i pol.


- Olesya je vrhunski glas, sopranistica prve klase, došla je pripremljena, sve tehnike i glazbene zahtjeve je svladala za tu ulogu i bilo je s njom lako raditi, kazala je Petra Filimanović, korepetitorica.


Lako i lijepo, nastavlja Petra, jer Olesyjina vedrina osvaja. Nije lako naslutiti muku s kojom živi žena anđeoska glasa.


- Mi smo ovdje kao neki vojnici, svaki na svom frontu. Ja sam ovdje na svom frontu, moji prijatelji tamo u Ukrajini, rekla je Olesya.


Bori se diva na svoj način najboljim što ima, divnim glasom i snagom koju isijava u svakom trenutku.


- Došla je prije Splitskog ljeta na audiciju za zbor i kad su je članovi audicijskog povjerenstva čuli, rekli su Traviata je njena. Hvala joj što je došla, ovako pokazuje na najbolji mogući način kad su loša vremena da muze nikada ne šute, istaknuo je Srećko Šestan, intendant HNK Split.


Ne šuti ni Olesya, nastavlja operni san koji je počela prije više od dva desetljeća i nada se miru i povratku u svoj Kijev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!