Ukrajinskim izbjeglicama u Lici prevladali manjak radnika u sezoni

13.09.2022.

Zadnja izmjena 08:14

Autor: Hrvoje Matejčić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Katja Šeremeta, Artem Fedčenko i Evgenija Kaljužna

Katja Šeremeta, Artem Fedčenko i Evgenija Kaljužna

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Lici je smješteno više od 600 izbjeglih Ukrajinaca koji su se nakon šest mjeseci boravka u Hrvatskoj polako integrirali u društvo. Njih stotinu pronašlo je zaposlenje u turističkom ili trgovačkom sektoru, što je znatno olakšalo kritičnu situaciju na tržištu rada u Lici, posebice u špici turističke sezone. 

Korenički ugostitelji i trgovci nedostatak radne snage ove su turističke sezone uspjeli prevladati s Ukrajincima koji su odlučili svoju izbjegličku svakodnevicu pretvoriti u normalan život.


Katja Šeremeta u Lici odlučila se za slastičarstvo iako je u Ukrajini radila kao trgovkinja. Radi u pekarni Babić. Zadovoljna je poslom, ali i svjesna da su ovdje primanja manja nego u ostatku Hrvatske.


- Kako sam shvatila, ovo je za Korenicu normalna plaća. Htjela bih više, ali tako je, kaže.


Za razliku od primanja u slastičarstvu, mladi su korenički konobari s njima zadovoljni, a domaći se gosti ne žale na njihov hrvatski jezik. S tim nema problem Artem Fedčenko, konobar u hotelu Macola. 


- Svi Hrvati dobro pričaju, sa mnom nitko nije ljut. Samo pričam s drugim Hrvatima, a kako živim tu šest mjeseci, naučio sam. Probao sam učiti u školi, ali tamo sam naučio samo čitati i prevoditi, kaže.


Artem će uskoro u Zagreb na studij agronomije, a svojim je poslom i primanjima zadovoljna Evgenija Kaljužna, pomoćna kuharica u restoranu Babić u Vranovači.


- Zadovoljna sam, nije teško, kaže.

Lika je s naseljavanjem Ukrajinaca dobila novu demografsku i gospodarsku šansu

Lika je s naseljavanjem Ukrajinaca dobila novu demografsku i gospodarsku šansu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Hrvatski radnici svjesni su kako njihovi ukrajinski kolege trebaju vremena za prilagodbu.


- Zapravo su odlične, Katja odlično govori hrvatski, s njom se najbolje razumijem. Ostale isto dobro, snašle su se, kaže slastičarka Slađana Jurić.


Lika je s naseljavanjem Ukrajinaca dobila novu demografsku i gospodarsku šansu.


- Nešto manje od 100 ukrajinskih izbjeglica, odnosno žena zaposleno je tijekom turističke sezone u ugostiteljskom i turističkom sektoru. U prošloj godini osnovnu i srednju školu završilo je preko stotinu ukrajinske djece, kaže ličko-senjski župan Ernest Petry.


Kad za mjesec dana u Lici utihne ljetni turistički pritisak, i hrvatske i ukrajinske radnike čeka duga hladna, a svi se nadaju i snježna zima koja bi im mogla osigurati produžetak sezone i rada. 

A o integraciji Ukrajinaca jutros smo u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali sa županom Petryjem, Irom Pronenko iz Udruge Svoja i Victorijom Zinchuk, direktoricom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!