Velika očekivanja hrvatske manjine od obnovljenog dijaloga Hrvatske i Srbije

30.01.2023.

15:16

Autor: T.D./HRT/Hina

Tomislav Žigmanov i Jasna Vojnić

Tomislav Žigmanov i Jasna Vojnić

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

Čelnici hrvatske manjine u Srbiji Tomislav Žigmanov i Jasna Vojnić uvjereni su da će se nakon susreta ministara vanjskih poslova Hrvatske i Srbije početi rješavati najosjetljivija pitanja statusa hrvatske manjine u području zastupanja i obrazovanja, prenosi u ponedjeljak program na hrvatskome RTV Vojvodine.


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i njegov srbijanski kolega Ivica Dačić razgovarali su o koracima u obnavljanju dijaloga i unapređenju odnosa dviju država u subotu u Subotici, gdje su bili gosti pokladne manifestacije bunjevačkih Hrvata Velikog prela.

- Unatoč svim mogućim sumnjama, svjedočimo da smo most u suradnji Hrvatske i Srbije, izjavio je tim povodom predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar u srbijanskoj vladi Tomislav Žigmanov.

Istaknuo je kako su predstavnici hrvatske manjine zajednički s partnerima iz srpske zajednice u Hrvatskoj trajno posvećeni stvaranju pretpostavki za redovitu komunikaciju između dviju država.

- I dalje ćemo očitovati našu raspoloživost za te naše ciljeve u vjeri da izazove s kojima se suočavaju pripadnici hrvatske zajednice nastavljamo rješavati, dodao je Žigmanov.

Po njegovim riječima, kada je u pitanju političko zastupanje još uvijek nije provedena vertikala do kraja hrvatska manjina očekuje da ćemo biti dionici vlasti i u lokalnim samoupravama u Somboru i Subotici, koji su važni centri Hrvata u Srbiji.

Naveo da očekuje početak rješavanja infrastrukturnih i komunalnih problema hrvatske zajednice u Srbiji.

Žigmanov je zahvalio hrvatskoj vladi na potpori koja je bila duga, redovita i velika, a odnosi se prije svega na projekt izgradnje Hrvatske kuće u Subotici koja će biti sjedište triju institucija hrvatske zajednice u Srbiji.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić izjavila je da je ponosna što je otopljavanje odnosa između Srbije i Hrvatske prešlo u djelo, da nije ostalo na riječima.

Istaknuvši kako je važno da se o otvorenim pitanjima razgovara, uvjerenja je da će nestati straha roditelja glede upisa djece u nastavu na hrvatskom jeziku, te da će se otpočeti rješavati pitanje otvaranja Hrvatskog školskog centra u Subotici.  

- Radujemo se da naš tjednik Hrvatska riječ nećemo morati tražiti u kiosku ispod pulta i da će se općenito percepcija o Hrvatima u medijima pozitivno mijenjati, rekla je Vojnić.

U razgovorima ministara i predstavnika hrvatske manjine o budućnosti hrvatsko-srpskih odnosa i položaja manjina, u Subotici je, u povodu subotnjeg Velikoga prela, sudjelovao je i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!