Žigmanov i Pupovac dan prije Dačićevog posjeta: Suradnja nema alternativu

05.01.2023.

Zadnja izmjena 20:25

Autor: HRT/Hina

Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac

Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Suradnja nema alternativu, poručili su u četvrtak predstavnici hrvatske i srpske manjine u dvjema državama Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac, dan prije no što u Zagreb stiže ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog nove srbijanske vlade Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, u Zagrebu su u potpisali Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije. U njoj se osuđuju svi oblici mržnje prema manjinama i potiču države u kojima žive da se, umjesto obnavljanju sukoba, napokon okrenu suradnji i krenu rješavati otvorena pitanja.

Svaki akt prijetnje ili agresije prema manjinskoj zajednici u jednoj državi dovodi u opasnost manjinsku zajednicu u onoj drugoj, stoji u deklaraciji napisanoj na dva jezika i dva pisma.

Žigmanov je na konferenciji kazao kako je suradnja dviju zajednica prirodna i dio njihovih temeljnih političkih uvjerenja. Novi srbijanski ministar, prvi iz redova Hrvata, rekao je da je tekst potpisan iz uvjerenja da suradnja ne bi smjela imati alternativu, usprkos brojnim razlikama između dva naroda. Dvojica čelnika naglašavaju da čine sve što mogu da se susretnu predstavnici hrvatskih i srbijanskih vlasti i da im je drago da u tome posreduju.

Dačić 'topi led'

Srpsko nacionalno vijeće u petak organizira tradicionalni božićni prijem Hristos se rodi - Vaistinu se rodi, na koji stiže Ivica Dačić, prvi potpredsjednik vlade Srbije i njezin šef diplomacije. Na primanje stiže premijer Andrej Plenković, uz potpredsjednicu vlade za društvene djelatnosti i ljudska pitanja Anju Šimpragu, ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek i ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu, stoji na vladinim stranicama. Predsjednik Republike Zoran Milanović nije dobio pozivnicu. Pupovac je na to kazao: Zato što smo se malo umorili od pozivanja. 

Žigmanov i Pupovac nisu htjeli otkriti u kojim će se formatima sutra održati susreti između službenog Zagreba i službenog Beograda, kazavši da će biti barem dva. 

Govoreći o dolasku Dačića u Zagreb, nakon godina napetosti između dviju prijestolnica, Žigmanov je rekao da je vrijeme izabrano vjerojatno zbog suočenja s činjenicom da dvije susjedne države, koje imaju relativno velik broj problema, ne mogu ne komunicirati. Ne možete u današnjem svijetu biti izolirani otoci. Da sjedimo zatvoreni u vlastitim sobicama i da ne komuniciramo, rekao je Žigmanov.

Dačić je krajem prošle godine rekao da ga je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio da malo odledi odnose s Hrvatskom.

Za budućnost

Pupovac je kazao kako su sugovornici i u Zagrebu i Beogradu bili veoma otvoreni za sutrašnji susret, što je samo potvrda da je sazrela svijest o tome da od sukobljavanja nema koristi. Komentirajući dolazak Dačića, koji je ranije imao kontroverzne izjave o Hrvatskoj, Pupovac je kako se sutrašnji susret ne događa zbog prošlosti niti zbog prebrojavanja tko je što rekao u prošlosti. Pupovac je rekao pamti mnoge koji su u prošlosti govorili jezikom koji nije jezik budućnosti, no da je s mnogima od njih surađivao u stvaranju budućnosti Hrvatske.

- Tako da očekujemo da ćemo svi biti posvećeni ne etiketama, nego onome što zapravo trebamo činiti da bismo imali drugačije odnose i drugačiju budućnost, zaključio je.

Jedna od najproblematičnijih točaka u odnosima dviju zemalja pitanje je nestalih u ratu. Upitan je li se promijenilo mišljenje Beograda o suradnji u tome, Žigmanov je odgovorio da misli da je.

Žigmanova su primili premijer Plenković i ministar Grlić Radman

Premijer Andrej Plenković poslijepodne je primio Žigmanova, koji ističe da je politička suradnja i komunikacija dviju zemalja u protekle dvije godine izostala. No smatra da se mišljenje Beograda o suradnji kada je riječ o nestalim osobama promijenilo. Na pitanje je li Aleksandar Vučić od njega tražio pripremu Dačićeva dolaska, odgovara:

- On je rekao da se založimo da do susreta dođe. Ne mogu dvije susjedne države, koje imaju relativno veliki broj problema, ne komunicirati. Ne možete u današnjem svijetu biti izolirani otoci. 

Ministar Gordan Grlić Radman rekao je da je popis tema za razgovor s kolegom iz Srbije dugačak.

- Tu je pitanje nestalih, pitanje odštete logoraša, procesuiranje ratnih zločinaca, koji su možda još na slobodi, rekao je ministar Grlić Radman.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naglašava da smo se naslušali nekorektnih i neistinitih izjava koje su dolazile iz Beograda.

- Trebat će dosta vremena i snažnih poruka i konkretnih djela iz Srbije da bismo mi bili sigurni koje su njihove prave namjere. Dakle, vrijeme će pokazati što stoji iza dolaska ministra Dačića, izjavio je Gordan Jandroković.

Za čelnika Hrvatskih suverenista riječ o političkom skupu koji ima svoj cilj. Prikazati neko, rekao bih, famozno bratstvo i jedinstvo koje već vlada godinama na razini države između vladajućeg SDSS-a i HDZ-a, rekao je Marijan Pavliček.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!