Više od 92% romskih kućanstava u riziku je od siromaštva

13.12.2022.

13:40

Autor: HRT/IMS/Hina

Više od 92% romskih kućanstava u riziku je od siromaštva

Više od 92% romskih kućanstava u riziku je od siromaštva

Foto: HTV / HRT

Prema podacima Saveza Roma u RH Kali Sara, više od 92% romskih kućanstava u riziku je od siromaštva, nepismeno je 17% Romkinja, a njih 27% prekida školovanje zbog sklapanja braka i trudnoće. Poražavajući brojevi potaknuli su Savez da organizira radionice kojima bi naveli mlade Romkinje da se obrazuju kako bi izašle iz siromaštva.

- Moja zadaća na tim radionicama je bila potaknuti mlade romkinje, na razmišljanje o daljnjem obrazovanju, motivirati ih na neki način da slobodno mogu razmišljati malo dalje od naselja u kojima žive ili od obitelji u kojoj žive. Tako da najčešće razgovarala o pravima koja imaju kao učenice, studentice, o školama koje postoje, razlikama između trogodišnjih i četverogodišnjih srednjih škola. I o tome što ih čeka ako se odluče preseliti u neki drugi grad kako bi ili završile srednju školu ili studirale, kaže Lea Oršuš, studentica socijalnog rada Pravnog fakulteta Zagreb.

- Tijekom dvije godine provedbe projekta Obrazovane romkinje osnažene romske zajednice, proveli smo više eddukacija za vijeća romske nacionalne manjine, na gradskim, općinskim, županijskim razinama za romske udruge i naročito vežno za romske djevojčice. i to za romske djevojčice u dobi od 13-17 godina, kaže Suzana Kunac, voditeljica projekta Obrazovane romkinje osnažene romske zajednice.

Predstavnici UNICEF-a i Europske komisije posjetili romsko naselje Parag 

Kroz UNICEF-ov program zaštite djece i podrške obiteljima u Hrvatskoj dosad je prošlo 485 djece i 545 roditelja, naglasio je u utorak međimurski župan Matija Posavec u Centru za djecu i obitelji u Paragu, prilikom posjeta delegacije Europske komisije i UNICEF-ovog Regionalnog ureda za Europu i središnju Aziju.


Međimursku županiju, odnosno Centar u romskom naselju Parag posjetili su kako bi svjedočili dobrim praksama u sklopu pilot-programa 'Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj', financiranog sredstvima Europske unije.

Cilj 'Jamstva za svako dijete' je osigurati da najranjivija djeca imaju pristup osnovnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje te prilikama za sudjelovanje, a te skupine djece uključuju i djecu iz romskih zajednica. 

Regina M. Castillo
, predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku zahvalila je Europskoj komisiji na svemu što su dosad napravili.

- Ovo što vidite nije samo materijalno, nego je to prava transformacija ove zajednice. UNICEF-u je takva transformacija vrlo važna jer je nama naglasak na svakom djetetu i to u više dimenzija, kazala je Castillo.

Zahvalila je svim partnerima, ali i romskoj zajednici, odnosno roditeljima koji su im vjerovali.

- Ono što je jako važno jest da su se roditelji otvorili te da će timovi sastavljeni od različitih profesionalaca i stručnjaka dolaziti u obitelji, a ne da obitelji moraju dolaziti k njima, dodala je Castillo.

Župan Posavec naglasio je da je program koji je UNICEF odlučio provesti i u Hrvatskoj, odnosno u Međimurju, kvalitetno i suštinsko prepoznavanje potreba na koje se s razine lokalne i regionalne uprave upozorava već godinama.

- Rezultati svih ovih aktivnosti UNICEF-a idu kroz program zaštite djece i podrške obiteljima, a kroz koji je prošlo 485 djece i 545 roditelja za što je educirano 285 stručnjaka, rekao je Posavec.

- Kroz rani predškolski odgoj i program rane intervencije u djetinjstvu prošlo je 1885 djece i 1336 roditelja. Te brojke govore koliko se sustavno i temeljito radi na promjeni paradigmi uključivanja u kvalitetniji život djece koja su iz depriviranih obitelji te koliko je važno kroz ove centre pripremiti ih za život i kvalitetno praćenje nastavnog plana i programa, izjavio je Posavec. 

Matjaš Oršuš
, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije istaknuo je da je ponosan što je u Paragu u kojem je oko 800 romske djece, izgrađen Centar za djecu i obitelji.

- S mališanima je teško raditi u romskoj zajednici, zbog uvjeta koje imaju kod kuće, stoga zahvala svima koji su pomogli i dali svoj doprinos da se ovakve stvari rade u romskim zajednicama. Ovo je stvarno hvalevrijedno, a hvala i timovima koji su svakodnevno u naselju i rade s našom djecom, izjavio je Oršuš.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je na važnost uključivanja Romkinja u obrazovni sustav kako bi na takav način postale neovisne, osnažene i došle do informacija o tome i što znači brak, briga o reproduktivnom zdravlju, planirano i uključeno roditeljstvo.

Pravobraniteljica za djecu Helena Pirnat Dragičević rekla je da se maloljetnički brakovi i trudnoće pokazuju kao izazov ostvarenju dječjih prava i predstavljaju njihovo kršenje.

U Regionalnom dnevniku gostovala je Lea Oršuš - studentica socijalnog rada i članica Saveza Roma Kali Sara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!