Život Ukrajinaca na Ugljanu

01.08.2022.

11:41

Autor: Tanja Kanceljak/Prizma/HTV/IMS

Insert iz priloga Tanje Kanceljak

Insert iz priloga Tanje Kanceljak

Foto: HTV / IMS

Na otoku Ugljanu živi mala skupina Ukrajinaca. Dio ih je ondje živio i prije rata, a sada su im se pridružile i obitelji. 

S početkom rata u Ukrajini počeo je i potpuno novi život ljudi koji su godinama prije u Hrvatsku došli zaraditi. U Ukrajini im je ostalo sve. Obitelj i dom. Njihov hrvatski poslodavac nije ostao ravnodušan.

Trenutačno na otoku Ugljanu živi desetak Ukrajinaca i Ukrajinki. Kažu da je hrvatski jezik blizak ukrajinskom, da imamo mnogo sličnih riječi. A slične su nam i sudbine. 

Ukrajinska djeca na Ugljanu čekaju početak školske godine kako bi se potpuno integrirala u društvo i život na otoku. Onamo su došli Ukrajinci različitih zanimanja i različitog materijalnog statusa.

Iako imaju nekoliko grupa na društvenim mrežama, Ukrajinci na otoku Ugljanu nisu intenzivno umreženi u život Ukrajinaca u Hrvatskoj. Malo ih je, rade i ne ostaje im vremena za okupljanja. Uglavnom žive u većim gradovima kako bi lakše pronašli posao, a sada u sezoni oko 4000 njih je u Splitu. U okolici i dvostruko više. 

Pogledajte reportažu Tanje Kanceljak za multinacionalni magazin Prizma koji možete subotom gledati na Prvom programu HRT-a:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!