22:13 / 06.07.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Afganistan: Američka vojska gotovo završila povlačenje

default error photo

Američka vojska danas je da je gotovo završila povlačenje svojih postrojbi iz Afganistana, gdje su afganistanske vlasti rasporedile stotine provladinih vojnika i policajaca kako bi se suprotstavili velikoj ofenzivi talibana na sjeveru zemlje.


Američki predsjednik Joe Biden najavio je u travnju da želi završiti to povlačenje do 20. obljetnice atentata 11. rujna.

- Više od dva mjeseca prije tog roka, američka vojska je već provela "više od 90 posto" povlačenja iz zemlje, objavljeno je.

Prošlog tjedna američke snage i NATO već su napustili zračnu bazu Bagram, najveću u Afganistanu. Smještena 50 km sjeverno od Kabula, bila je središte njihovih operacija od početka vojne intervencije pokrenute nakon atentata 11. rujna 2001. I Bijela kuća je precizirala u petak da će posljednji američki vojnici napustiti afganistanski teritorij do kraja kolovoza.

Danas su sukobi bjesnjeli u nekoliko afganistanskih pokrajina, a pobunjenici su na sjeveru zemlje zauzeli nekoliko desetaka okruga od kada su Sjedinjene Države u svibnju počele povlačenje svojih postrojbi.

Francuska je danas istaknula "duboku zabrinutost stanjem i posljedicama na stabilnost regije".

Afganistanska vlada, suočena sa zabrinjavajućim napredovanjem talibana na sjeveru zemlje, odučila je tamo poslati svoje snage radi pripreme kontraofenzive.

Brzina i lakoća kojom su pobunjenici zauzeli te pokrajine zadali su težak udarac afganistanskim vlastima.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!