23:40 / 03.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Afganistan: Blinken putuje u Katar idući tjedan

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: Olivier Douliery / Pool via REUTERS

Američki državni tajnik Antony Blinken najavio je u petak da u nedjelju putuje u Katar, gdje su se okupili američki diplomati zaduženi za Afganistan i gdje se vode pregovori međunarodne zajednice i talibana, odakle će otputovati u Njemačku.

Nije rekao hoće li u Dohi osobno razgovarati s predstavnicima novih islamističkih vlasti u Kabulu, istaknuvši ipak da će Sjedinjene Države održavati "komunikacijske kanale" s talibanima i nakon završetka njihova povlačenja iz Afganistana.

Iz Dohe će se otputiti u Njemačku, gdje će zajedno s njemačkim kolegom Heikom Maasom pripremiti ministarski sastanak dvadeset zemalja posvećen Afganistanu.

U Dohu će početkom tjedna stići i američki ministar obrane Lloyd Austin, u okviru obilaska zemalja Perzijskog zaljeva.

Antony Blinken je rekao da će izraziti "veliku zahvalnost" čelnicima Katara, glavne platforme za evakuaciju iz Afganistana stranaca i Afganistanaca kojima je prijetila odmazda talibana.

Evakuacija Amerikanaca i Afganistanaca koji su "izloženi opasnosti" na terenu, glavna je zadaća Washingtona.

- I dalje ćemo održavati komunikacijske kanale s talibanima u vezi s temama koje su važne, rekao je Blinken.

SAD usto traži da talibani sastave "šaroliku" vladu u kojoj će biti i oni koji nisu talibani i koji će zastupati različite zajednice i interese u Afganistanu".

Dodao je da će "djela" i "politika" buduće vlade biti "jednako važni" kao i njezin sastav.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!