Još jedan dan apokalipse u Mariupolju

18.03.2022.

12:14

Autor: Dragan Nikolić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Vyacheslav Ratynsky / UNIAN

Mariupolj, još jedan dan apokalipse. U skloništima tog iznimno važnog strateškog lučkog grada na Azovskom moru 350 tisuća preostalih stanovnika proživljava pravu agoniju. Više od dva tjedna su bez hrane i pitke vode, grijanja, struje. Slamanje volje civilnog stanovništva i umiranje na kapaljku. To je ruska strategija, ponavlja se iskušani recept iz Groznog i Alepa.

- Svi smo izašli na ulicu. Ja sam izašla posljednja i onda se dogodila eksplozija. Ostali smo bez ičega. Živimo u podrumima, to je užas. Zašto, što smo skrivili? U čijim smo mi to očima krivi, pita se Nadežda, umirovljenica iz Mariupolja.

- Jučer je predsjednik Biden izjavio da su u Ukrajini, prema njegovu mišljenju, počinjeni ratni zločini. Slažem se s tim stajalištem. Namjerno gađanje civila jest ratni zločin. Nakon svih razaranja tijekom protekla tri tjedna, teško mi je zaključiti išta drugo vezano za ruske postupke, govori Antony Blinken, američki državni tajnik.

Od početka invazije, tvrdi ruska strana, uništili su 180 ukrajinskih dronova, 1400 tenkova i drugih borbenih vozila te 140 raketnih bacača, među ostalim. U tzv. Doneckoj narodnoj republici dnevno napreduju 16 kilometara u dubinu, kažu.

- Oslobođeno je više od 90 posto teritorija Luhanske narodne republike, zaslugom njezinih snaga i uz potporu ruske vojske. Trenutačno te snage uništavaju raspršene skupine nacionalista u južnim predgrađima oslobođenog naselja Rubižne, naglašava Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Ukrajinske vlasti govore o brojnim zarobljenim ruskim ročnicima, među njima ima i onih koji odbijaju povratak u Rusiju. Za neke su ruske vlasti javile obiteljima da su mrtvi, iako su u zarobljeništvu, živi.

- Svaka ruska majka koja zna da joj je sin poslan u rat protiv Ukrajine mora provjeriti gdje joj je sin. Osobito one koje ne mogu kontaktirati sa svojom djecom i kojima je rečeno da su im djeca ubijena. A nisu dobile tijela. Na internetu postoje brojevi telefona koje možete nazvati i saznati što se zapravo događa s vašom djecom. Nismo planirali zarobiti tisuće ruskih vojnika, ne treba nam 13 tisuća ili više njih mrtvih. Mi nismo htjeli ovaj rat. Samo želimo mir. I želimo da volite svoju djecu više nego što se bojite svojih vlasti, apelira Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

- U ovom trenutku sukob je dosegnuo vrlo osjetljivu točku. Rusija nije uspjela u svojem naumu onako kako je zamislila. To Ukrajini daje malo povoljniji položaj. Ukrajincima ne prijeti poraz, ali trpe velike gubitke, naravno. Jasno je da Amerikanci, ali ni Europljani neće vojno intervenirati u Ukrajini. Trenutačno, dakle, na obje zaraćene strane postoji itekakav razlog da u pregovorima dođu do rješenja, uz stvarne ustupke koji bi mogli donijeti mir. Ali nijedna strana još nije sasvim stjerana uz zid, rekla je Mary Ellen O'Connell, profesorica na Sveučilištu Notre Dame.

Danas bi se telefonski trebali čuti Joe Biden i Xi Jinping. Američki predsjednik kineskom vođi dat će jasno do znanja da bilo kakvo podržavanje ruske invazije od strane službenog Pekinga, a osobito vojno, znači i plaćanje visoke cijene. 

- Kina uvijek samostalno odlučuje o svojem stajalištu i politici na temelju pojedine situacije. Pozdravljamo sve diplomatske napore koji idu u smjeru političkog rješenja ukrajinskog pitanja. Podupiremo dijalog i pregovore Rusije i Ukrajine, kako bi se pronašlo političko rješenje koje zadovoljava obje strane i koje donosi trajnu stabilnost i sigurnost u Europi, naglašava Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog MVP-a.

Rovovska bitka nastavlja se i na East Riveru. Rusija je zatražila još jedan hitan sastanak Vijeća sigurnosti s temom američkih vojno-bioloških laboratorija u Ukrajini, ali odustala je od glasovanja o njezinu prijedlogu rezolucije kojom se traži dostava humanitarne pomoći i zaštita civila u Ukrajini.

- Dok se humanitarna situacija u Ukrajini pogoršava, Rusija se usudila podnijeti nacrt humanitarne rezolucije Vijeća sigurnosti. Apel države, koja je serijski ubojica, članicama UN-a da daju placet tom najnevjerojatnijem licemjerju nešto je nečuveno. Možda bi trebali dvaput razmisliti prije nego što urone u krv djece i odraslih koje je pogubila ruska vojska u Ukrajini, istaknuo je, Sergij Kislicija, ukrajinski veleposlanik u UN-u.

U jutrošnjem granatiranju kijevske stambene četvrti ubijena je najmanje jedna osoba, nekoliko njih je ranjeno. Iz vatrene stihije koja je zahvatila stambenu zgradu evakuirano je stotinjak ljudi.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!