08:37 / 18.03.2022.

Autor: Jelena Perleta /Vijesti/HRT/IMS

Ruske snage minimalno napreduju i sve više napadaju civile

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS

Zapadni vojni obavještajci javljaju da ruske snage posljednjih dana minimalno napreduju na svim frontama. Istodobno ruske snage sve više napadaju civile. 

- Prva eksplozija čula se u blizini, pa sam se probudio i istrčao na hodnik. Poslije toga čula se i u zgradi, govori Aleksej Ustenko, stanovnik Kijeva.

Nakon što je ruskog predsjednika nazvao ratnim zločincem američki je predsjednik ponovio slično.

- Moja poanta je da sada imate Irsku i Veliku Britaniju i ostalu javnost koja zajedno stoji protiv diktatora ubojice, čistog nasilnika koji vodi nemoralan rat protiv naroda Ukrajine, rekao je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

Da nema zabune, slaže se i američki državni tajnik.

- Jučer je predsjednik Biden rekao da su po njegovu mišljenju u Ukrajini počinjeni ratni zločini. Osobno se s tim slažem. Namjerno gađanje civila jest ratni zločin. Nakon svih razaranja u protekla tri tjedna, teško mi je zaključiti da Rusi rade drukčije, naglasio je Antony Blinken, državni tajnik SAD-a.

Iz Kremlja stiže očekivana reakcija.

- Takve izjave gospodina Bidena, kao što sam već rekao, apsolutno su neprihvatljive, neprikladne, neoprostive. I što je još važnije, vjerujem da takve komentare ne može dati šef države koja godinama bombardira ljude diljem svijeta, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Ukrajina proživljava pravu humanitarnu katastrofu, najveću od 2. svjetskog rata. 

Nemamo što jesti. Strašno je, jednostavno grozno. Nema struje, nema grijanja, ničega nema, očajna je Elena, Mariupolj.

Još se ne zna broj žrtava raketiranja kazališta u Mariupolju, gradu koji je postao simbol stradavanja i čiji stanovnici, njih oko 300 000 sklonjenih u podrumima, proživljavaju pravu agoniju.

- Srca su nam slomljena zbog onoga što Rusija radi našem narodu. Našem Mariupolju. Našoj Doneckoj regiji... Građani Rusije! Po čemu se vaša blokada Mariupolja razlikuje od blokade Lenjingrada tijekom Drugog svjetskog rata, zapitao se Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Američki predsjednik trebao bi tijekom dana razgovarati s kineskim. Mediji prenose kako se očekuje da će to biti napet razgovor u kojemu će ga upozoriti da će Peking morati platiti cijenu ako podrži ruske vojne operacije u Ukrajini.

U Lavovu su ukrajinski i turski ministar vanjskih poslova dogovarali susret ukrajinskog i ruskog predsjednika. 

- Dogovorili smo se da ćemo napore usmjeriti na održavanje sastanka predsjednika Rusije i Ukrajine jer razumijemo da je predsjednik Putin osoba s kojom treba razgovarati kako bi se riješila sva pitanja vezana za kraj ovog rata, naglasio je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova.

- Moramo osigurati teren za sastanak na razini čelnika što je prije moguće, rekao je Mevlut Cavusoglu, turski ministar vanjskih poslova.

- Trenutačno smo na vrlo osjetljivoj točki sukoba jer Rusija nije uspjela onako kako je htjela. To Ukrajini daje malo povoljniji položaj. Nisu na rubu poraza, no trpe velike gubitke. Jasno je da SAD, kao ni druge Europske zemlje, neće intervenirati. Dakle, trenutačno postoji pravi razlog s obje strane da se postigne dogovor uz stvarne ustupke koji bi mogli donijeti mir, no nijedna strana nije još sasvim na rubu, govori Mary Ellen O'Connell, profesorica na Sveučilištu Notre Dame.

I dok se očekuju rezultati pregovora, a diplomacija je na sve strane aktivnija više nego ikada, neki analitičari procjenjuju da će ruska invazija upravo sada biti još silovitija te da će se prijetiti i nuklearnim oružjem.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!