Akrap: Putin se opravdavao i poručio kako ne želi globalni rat

09.05.2022.

14:52

Autor: HRT

Gordan Akrap

Gordan Akrap

Foto: HRT / HTV

Svjetska javnost s nestrpljenjem je očekivala vojnu paradu koja se tradicionalno održava na moskovskom Crvenom trgu na dan Pobjede protiv nacizma. Rusija je uvijek na taj datum slala svijetu poruku o snazi svoje vojske i vojne sile koja sedam desetljeća pobjednički gazi. U otvorenoj vojnoj intervenciji i ratu u Ukrajini, ruska vojska pak bilježi teške poraze. Vojni analitičar i stručnjak za hibridne ratove Gordan Akrap kazao je za HTV da je govor ruskog predsjednika Vladimira Putina jednim dijelom bio očekivan te da se on danas opravdavao domaćoj javnosti o tome zašto je krenuo u rat u Ukrajinu.  

- Da je objavio rat protiv NATO-a, on bi ga izgubio. Putin je svjestan toga. NATO ne želi rat niskim, pa niti s Rusijom, ali ako treba - ući će u rat, kazao je vojni analitičar Akrap.

Istaknuo je da se predsjednik Rusije u ovome govoru opravdavao domaćoj javnosti o tome zašto je krenuo u rat na Ukrajinu.

- On to i dalje naziva specijalnom vojnom operacijom, kao preventivnom mjerom, kako bi spriječio mogući NATO-ov napad prema okupiranim područjima Ukrajine, koje on naziva ruskim državnim teritorijem. S druge strane, znakovito je da je potpisao upravo uredbu koja će pomoći brojnim obiteljima poginulih vojnika i zahvaljuje se brojnom medicinskom osoblju koje pomaže ranjenim pripadnicima ruskih oružanih snaga koje su stradale tijekom agresije na Ukrajinu, što jasno implicira da je on uistinu svjestan i da su se razmjeri tih brojevi poginulih i ranjenih osoba u ruskim snagama na onoliko visokoj razini koliko smo i pretpostavljali, kazao je Akrap.

Procjenjuje da je oko 40.000 pripadnika ruskih vojnih snaga "izvan stroja". U taj broj uključuje poginule i ranjene pripadnike ruskih snaga, ali i one koji su dezertirali..

- Vrlo jaka je poruka - ne želimo globalni rat, naglasio je Akrap i dodao da je Ukrajina u govoru spomenuta tek dva puta. 

Poslao je i poruku da bi se u slučaju budućih pregovora zadovoljio da dobije kontrolu na Donbasom, rekao je Akrap. 

Govoreći o ruskim oružanim snagama kazao je da je jedna od sekundarnih posljedica ovoga rata činjenica da su "NATO i zapadne zemlje došle u posjed brojne složene i moderne ruske elektronike, elektrotehnike i tehnike te će razvijati svoje obrambene sustave u skladu s tim iskustvima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!