Akrap: Rusija se mora pobijediti u svim segmentima

18.09.2023.

14:39

Autor: D.M./HRT

Razgovor u studiju

Razgovor u studiju

Foto: HTV / HRT

Europska unija ulazi u jesen s nekoliko žarišnih točaka na svojim granicama. Napad na Ukrajinu, okolnosti, posljedice te sigurnosnu sliku Europe analiziraao je Studiju 4 HTV-a stručnjak za geostrategiju i hibridne sukobe, Sveučilište Sjever Gordan Akrap.

- Rusija je trenutno najveća prijetnja eurazijskoj stabilnosti, međutim Kina koja se razvija - također ima vrlo jasne obrise ponavljanja onoga što je radila Rusija u posljednjih 10-15 godina. Europa unutar sebe mora naći sposobnosti i razviti aktivnosti kojima može preventivno djelovati i na način prepoznavanja budućih izazova i kriza koje mogu ugroziti njenu stabilnost i funkcionalnost političkog sustava i demokracije, kazao je Gordan Akrap

S druge strane, dodao je - "brojne države djeluju destabilizacijski", ali da se "Rusija može i mora pobijediti" kako bi se daljnje krize spriječile na preventivnoj razini.

- Velika strategija Putinove Rusije opterećuje međunarodnu scenu već desetljećima, provodi agresije svuda gdje ona to želi, gdje smatra nužnim. Ukoliko mi ne pobjedimo tu veliku strategiju Putinove Rusije u svim segmentima, u ratnoj, informacijskoj, gospodarskoj, financijskoj i energetskoj sferi - dolazimo u situaciju da će nam se sve te štetne aktivnosti koje Rusija danas radi za 15 ili 20 godina ponoviti na nekom drugom području, zaključio je Akrap. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!