14:51 / 05.09.2020.

Autor: Marko Stričević/HRT

Aleksej Navaljni - jedan u nizu neriješenih slučajeva

Aleksej Navalni (Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov)

Aleksej Navalni (Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov)

Foto: - / REUTERS

Uredništvo ruskog lista smatra da atentati otrovom u Rusiji ne samo da se ne razotkrivaju nego nakon većine njih nije pokrenuta ni istraga
U 20 godina ubijeno je sedam novinara ruskog lista Novaja gazeta. Uredništvo poručuje: atentati otrovom u Rusiji ne samo da se ne razotkrivaju nego nakon većine njih nije pokrenuta ni istraga.

Slučaj Navaljnog uklapa se u obrazac na koji upozorava Novaja gazeta. Rusko državno odvjetništvo objavilo je da neće pokretati kaznenu istragu jer u predistrazi nisu pronašli elemente za nju.

Iako se sumnja na desetke sličnih slučajeva u Rusiji, samo u tri je potvrđen otrov: kod dvojice špijuna - Aleksandra Litvinjenka (preminuo), Aleksandra Skripalja i njegove kćeri Julije (preživjeli) te sada u slučaju Navaljnog.

U sva tri slučaja postojanje otrova u organizmu utvrdili su inozemni liječnici. Pacijenti se nisu liječili u Rusiji, nego u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Istraživački novinar Novaje gazete i zastupnik u parlamentu Jurij Šekočihin preminuo je 2003. u zastrašujućim okolnostima. Organizam mu se raspao u nekoliko dana. Liječnici su dijagnosticirali vrlo rijedak sindrom i ekstremnu alergijsku reakciju.

Iznenadna, misteriozna bolest pogodila je i Šekočihinovu redakcijsku kolegicu Anu Politkovsku. Tri godine nakon vjerojatnog trovanja ubijena je ispred svog stana u Moskvi. Naručitelji nisu otkriveni.

Pisac, satirik i istaknuti kritičar režima Dmitrij Bikov pao je u komu u Ufi 2019. godine. Tvrdi da je bio otrovan, ali da liječnici u manjem ruskom gradu nisu našli ništa u njegovu organizmu.

Bikov se suprotstavlja tezama da je kod Navaljnog riječ o neuspješnom atentatu. Smatra da bi ubojstvo pretvorilo Navaljnog u mučenika i pojačalo zapadnu izolaciju Rusije.

Bikov tvrdi da je cilj bio dovođenje žrtve u stanje bespomoćnosti, fizičke nemoći i poniženja, a mediji bliski vlastima navode da se drogirao, pio antidepresive i slično. Smatra da je napadom na Navaljnog poslana poruka svim protivnicima režima.

Liječnici berlinske klinike Charite u kojoj se liječi Navaljni analizirali su prikupljene uzorke u laboratoriju njemačke vojske. U njegovu tijelu otkrili su prisutnost bojnog otrova iz skupine "novičok", stvorene u Sovjetskom Savezu.

Izumitelj novičoka Vladimir Ugljev izjavio je da su, ako je riječ o novičoku, šanse Navaljnog za oporavak male, ali smatra da je povoljna okolnost za njegov organizam to što ga liječnici drže u umjetnoj komi.

Ruska vlada poručila je da su izjave iz Berlina zasad političke. Službena Moskva očekuje od Njemačke predočenje dokaza da je u tijelu Navaljnog pronađen otrov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!