Američka vlada tuži SpaceX zbog diskriminacije izbjeglica

24.08.2023.

22:14

Autor: V.K./HRT/Hina

Elon Musk

Elon Musk

Foto: Gonzalo Fuentes / REUTERS

Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je u četvrtak da je podiglo tužbu protiv tvrtke SpaceX na čelu s Elonom Muskom zbog diskriminacije izbjeglica pri zapošljavanju.

U natječajima za posao i izboru radnika od rujna 2018. do rujna 2022. SpaceX je pogrješno navodio da može zapošljavati samo američke državljane i nositelje "zelene karte" ili stalne stanovnike, zbog "zakona o kontroli izvoza" koji tvrtka mora poštovati, ističe ministarstvo u priopćenju.

- Istragom smo utvrdili da je SpaceX neopravdano odbijao izbjeglice zbog njihova statusa i zapravo nametnuo zabranu zapošljavanja, bez obzira na njihovu kvalifikaciju te je tako prekršio savezni zakon, rekla je zamjenica ministra pravosuđa Kristen Clarke, navodi se u tekstu.

- Zakoni o kontroli izvoza ne zahtijevaju takva ograničenja pri zapošljavanju, ističe ministarstvo.

Tužbom se želi dobiti odšteta, pa i financijska, "za izbjeglice koje se zbog te navodne diskriminacije odvraćalo i odbijalo od zapošljavanja u SpaceX-u", obrazložilo je.

Teslu, drugu tvrtku milijardera Elona Muska, već je tužila savezna država Kalifornija za rasnu diskriminaciju u njegovoj tvornici u Fremontu.

Uz to, u prosincu 2021. šest žena je podiglo tužbu protiv iste kalifornijske tvrtke optuživši grupaciju za proizvodnju električnih automobila da je dopuštala spolno uznemiravanje ('nabacivanje' i dodirivanje bez pristanka).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!