20:33 / 29.08.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Američke snage završavaju evakuaciju

Amerika završava evakuaciju

Amerika završava evakuaciju

Foto: U.S. Marine Corps/Staff Sgt. Victor Mancilla / Handout via REUTERS

Još jedan napad na zračnu luku u Kabulu vrlo je vjerojatan, upozorio je američki predsjednik Joe Biden u sinoć objavljenom pisanom priopćenju. Američke snage završavaju evakuaciju, na let čeka još oko tisuću civila koji moraju napustiti Afganistan prije povlačenja postrojbi. 

Američki napad u kojem su ubijena dva člana Islamske države u pokrajini Horasan nije i posljednji, poručio je Biden.

Bio je to odgovor na prošlotjedni napad militanata u kojem je ubijeno više od stotinu ljudi, među njima i 13 američkih vojnika.

- Nastavit ćemo progoniti sve uključene u taj strašni napad i natjerat ćemo ih da plate. Naši zapovjednici informirali su me kako je vrlo vjerojatno da će napad biti izveden u idućih 24 do 36 sati. Uputio sam ih da poduzmu sve moguće mjere kako bi zaštitili naše snage, poručio je Biden.

Zbog, kako navode, vjerodostojne prijetnje, State Department pozvao je sve američke državljane da napuste područje u blizini zračne luke. Iz Kabula su s povlačenjem počeli i američki vojnici. U jeku evakuacije iz Afganistana oko 5 tisuća 800 američkih vojnika osiguravalo je međunarodnu zračnu luku Hamid Karzai. Sada ih je ondje oko 4 tisuće. Talibanski borci čuvaju ulaze u zračnu luku, sprečavaju lokalno stanovništvo da joj se približi. Na evakuaciju čeka još oko tisuću civila, a dosad najveći zračni most u povijesti trebao bi završiti u utorak, 31. kolovoza.

- Radio sam za američku vojsku kao prevoditelj. Za mene bi bilo teško ostati u Afganistanu, rekao je Naeem.

U protekla dva tjedna iz Afganistana je evakuirano više od 110 tisuća ljudi.

Susjedni Pakistan objavio je da više neće primati afganistanske izbjeglice, ali posljednjih dana tisuće su uspjele prijeći granicu, mnogi uz pomoć krijumčara ljudi.

Pentagon je jučer objavio imena 13 poginulih američkih vojnika. U njihovu čast - bdijenje na groblju Arlington kod spomenika američkim marincima koji prikazuje dizanje američke zastave nakon borbe za Iwo Jimu...


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!