Američki dužnosnik: Kabul bi mogao pasti za 90 dana

11.08.2021.

16:36

Autor: HRT/Hina/J.L.

Talibani kontroliraju 65% Afganistana

Talibani kontroliraju 65% Afganistana

Foto: Talibanske društvene mreže / REUTERS

Talibani bi mogli izolirati Kabul u mjesec dana, a osvojiti ga za 90, rekao je američki obrambeni dužnosnik Reutersu, pozivajući se na obavještajnu procjenu.


Talibani su u šest dana osvojili osam provincijskih prijestolnica u Afganistanu, brzinom koja je iznenadila američke dužnosnike.

Talibani sad kontroliraju 65 % afganistanskog teritorija, a prijete osvajanjem još 11 provincijskih središta, kazao je u utorak europski dužnosnik.

Američka obavještajna zajednica je do prošlog mjeseca upozoravala da bi afganistanska vlada mogla pasti u manje od šest mjeseci.

Američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je nova procjena donesena nakon što su talibani iznenađujućom brzinom osvojili velike dijelove Afganistana.

No to nije konačan zaključak, kazao je, naglasivši kako afganistanske snage imaju šanse zaustaviti talibanski prodor.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je rekao da ne žali zbog odluke o povlačenju američke vojske iz Afganistana nakon više od 20 godina, kazavši da afganistanska vojska ima puno više vojnika od talibana te da se treba željeti boriti.

SAD je povukao sve vojnike iz Afganistana, osim onih koji štite američko veleposlanstvo i zračnu luku u Kabulu. Tamošnja vojna misija službeno završava 31. kolovoza. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!