I Kunduz pao u ruke talibana

09.08.2021.

09:50

Autor: Vijesti/P.F./HRT

Bombaški napad u Kabulu

Bombaški napad u Kabulu

Foto: STRINGER / Reuters

Talibani su ojačali svoje pozicije na sjeveru Afganistana osvojivši još tri provincijska glavna grada, među kojima veliki grad - Kunduz. Od petka su zauzeli pet regionalnih prijestolnica.


Sjever zemlje oduvijek se smatra sjedištem otpora talibanima, koji su Afganistanom vladali od 1996. do 2001. Sukobi između snaga afganistanske vlade i talibana jačaju u cijeloj zemlji nakon povlačenja američkih vojnih snaga koje su ondje bile 20 godina.

- Ovo je sada drukčija vrsta ratovanja. Podsjeća na Siriju ili na Sarajevo u ne tako davnoj prošlosti. Napadanje urbanih područja znači svjesno nanošenje enormne štete, uz masovna stradanja civila, rekla je Deborah Lyons, posebna izaslanica UN-a.

- Vijeće sigurnosti UN-a mora uvjeriti talibane da će snositi posljedice ako nastave s vojnom ofenzivom. Što se nas tiče, Velika Britanija neće priznati talibansku vladu ako na vlast dođe silom, najavila je Barbara Woodward, britanska veleposlanica pri UN-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!