18:36 / 18.05.2020.

Autor: T.D./Hina

Američki laboratorij Moderna najavljuje cjepivo za Covid-19

Foto: EUTERS/Carl Recine

Foto: EUTERS/Carl Recine

Foto: - / -

Kliničko ispitivanje vodi Nacionalni institut za zdravstvo (NIH), a američka vlada je u taj projekt Moderne uložila blizu pola milijarde dolara.
Američki laboratorij Moderna objavio je u ponedjeljak pozitivne podatke početne faze kliničkih ispitivanja svog cjepiva protiv koronavirusa na malom broju dragovoljaca.

Izgleda da je cjepivo nazvano mRNA-1273 izazvalo imunološki odgovor kod osam osoba koje su ga primile, jednak odgovoru koji imaju osobe koje su se prirodno zarazile virusom, kaže se u priopćenju laboratorija.

Nisu poznati potpuni rezultati ispitivanja faze 1, prve u razvoju cjepiva, koja uključuje 45 sudionika.

- Ovi privremeni preliminarni podaci faze 1, pokazuju da cijepljenje s mRNA-1273 pokreće imunološki odgovor jednake snage kao i onaj izazvan prirodnom zarazom, izjavio je Tal Zaks, direktor Moderne.

Kliničko ispitivanje vodi Nacionalni institut za zdravstvo (NIH), a američka vlada je u taj projekt Moderne uložila blizu pola milijarde dolara.

Tri skupine od 15 pacijenata je primilo tri doze raznih cjepiva, u jednom ili dva puta.

Faza 2, na većem broju osoba, treba uskoro početi a Moderna navodi da bi faza 3, posljednja i najveća za procjenu učinkovitosti cjepiva trebala početi u srpnju.

Testovi na miševima su odvojeno pokazali da cjepivo sprečava virus da se razmnoži u plućima.

- Ekipa laboratorija Moderna i dalje radi na najbržem i najsigurnijem pokretanju ključnog ispitivanja faze 3 u srpnju, objavila je Moderna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!