Američki novinar Gershkovich prvi put pred sudom u Moskvi

18.04.2023.

14:29

Autor: Hina/D.M./HRT

Gershkovich prvi put pred ruskim sudom

Gershkovich prvi put pred ruskim sudom

Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

Američki novinar Evan Gershkovich se dobro raspoložen pojavio na sudu u Moskvi, gdje su ga mediji, među kojima AFP, mogli vidjeti prvi put od uhićenja krajem ožujka. Nije bilo dopušteno postavljati mu pitanja, a saslušanje je bilo zatvoreno za javnost.

Prekriženih ruku, u modroj košulji s kockastim uzorkom i u trapericama, Evan Gershkovich je šuteći gledao u novinare koji su nakratko pušteni u sudnicu kako bi ga mogli snimiti i fotografirati u staklenom kavezu za optuženike. Sud treba odlučiti hoće li ga zadržati u pritvoru zbog optužaba za špijunažu koje novinar Wall Street Journala odlučno odbija.

Ruska sigurnosna služba (FSB) uhitila je novinara krajem ožujka dok je bio na zadatku u Ekaterinburgu. Kremlj tvrdi da je uhićen na djelu dok je špijunirao, ne iznoseći dokaze u tom smislu jer se slučaj vodi kao povjerljiv. Gershkovich je nakon uhićenja smješten u pritvor do 29. svibnja, što on osporava a sud će o tome raspravljati u utorak.

Izgledi da sud presudi u korist novinara veoma su mali.

Američka veleposlanica Lynne Tracy koja je dan ranije rekla da se prvi put sastala s novinarom u pritvoru, bila je u utorak na sudu.

Uhićenje Evana Gershkovicha uzbunilo je javnost jer nijedan zapadni novinar već desetljećima nije bio uhićen i optužen za špijunažu u Rusiji. Tridesetjednogodišnji novinar poznat po kvalitetnom radu i objektivnosti može dobiti 20 godina zatvora. Od njegova uhićenja sve su češća nagađanja o eventualnoj rusko-američkoj razmjeni zatvorenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!