Moskva: Rusija neće promijeniti svoj pristup slučaju novinara WSJ-a

12.04.2023.

11:32

Autor: HRT/Hina/Reuters

Evan Gershkovich

Evan Gershkovich

Foto: The Moscow Times / Reuters

Visoki ruski dužnosnik rekao je u srijedu kako stajalište SAD-a da je novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich "nepravedno zatvoren" ne znači ništa Rusiji te da neće promijeniti svoj pristup slučaju, objavio je TASS, a prenosi Reuters.

Ruska tajna služba FSB uhitila je američkog državljanina Gershkovicha krajem ožujka, a optužen je za špijuniranje te mu prijeti do 20 godina zatvora.

Njegovo uhićenje kritizirali su Wall Street Journal, drugi mediji i skupine za ljudska prava te američki predsjednik Joe Biden.

Sud u Moskvi sljedeći će tjedan saslušati žalbu Gershkovicheva odvjetničkog tima na odluku po kojoj on ostaje u moskovskom zatvoru Lefortovo najmanje do 29. svibnja.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Rusija trenutačno razmatra odobravanje konzularnog pristupa američkim diplomatima Gershkovichu, koji je imao samo minimalan kontakt sa svojim odvjetničkim timom od pritvaranja prije dva tjedna.

No, Rjabkov je kritizirao pokušaje SAD-a da "pritisnu" Moskvu po tom pitanju.

"Nećemo tolerirati bilo kakve pokušaje pritiska na nas i nije važno kakav će status toj osobi dodijeliti u Washingtonu. Ponašat ćemo se u skladu s vlastitim internim potrebama, normama i zakonima koji vrijede u ovoj situaciji. Ništa više od toga", kazao je Rjabkov.

Biden je u utorak telefonski razgovarao s Gershkovichevom obitelji, poručivši da Washington čini "sve što je u njegovoj moći" da osigura njegovo oslobađanje.

On je prvi američki novinar zatvoren u Rusiji pod optužbama za špijunažu od kraja Hladnog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!