09:29 / 15.10.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Američki stručnjaci preporučili docjepljivanje Modernom za starije i rizične skupine

Američki stručnjaci preporučili docijepljivanje Modernom za starije i rizične skupine

Američki stručnjaci preporučili docijepljivanje Modernom za starije i rizične skupine

Foto: Ilustracija/Hrvoje Jelavic / Pixsell

Američko stručno povjerenstvo preporučilo je docjepljivanje Moderninim cjepivom protiv koronavirusa za određene rizične skupine Amerikanaca, mjesec dana nakon što je donijelo sličnu odluku za cjepivo Pfizera i BioNTecha.

Mišljenje koje je dostavilo savjetodavno povjerenstvo Uprave za hranu i lijekove (FDA), sastavljeno od znanstvenika, epidemiologa i stručnjaka za zarazne bolesti, nije obvezujuće, ali rijetko FDA ne prihvati preporuke.

Nakon jednodnevne rasprave stručnjaci su odlučili odobriti docjepljivanje Modernom za tri kategorije ljudi: starije od 65 godina, osobe između 18 i 64 godine koje su pod većim rizikom od razvoja teškog oblika COVID-a i za one čiji rad može uključivati često izlaganje virusu.

Posljednja kategorija uključuje zdravstvene radnike, radnike u supermarketima, zatvorenike i osobe u skloništima za beskućnike.

Iste su definicije prihvaćene i za docjepljivanje Pfizerovim cjepivom.

Docjepljivanje Modernom može biti najranije šest mjeseci od primanja druge doze cjepiva Moderne.

Gotovo 70 milijuna Amerikanaca potpuno je cijepljeno Modernom.

Predstavnici Moderne kazali su da docjepljivanje tim cjepivom može pomoći u borbi protiv delta-varijante virusa koja trenutačno dominira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!